Η ελληνική startup που «ταρακούνησε» τις αγορές πετρελαίου

Η ελληνική startup που «ταρακούνησε» τις αγορές πετρελαίου
Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναμφίβολα αυτός του πετρελαίου. Στο άκουσμα του “σκαμπανεβάσματος” της τιμής του «μαύρου χρυσού» οι αγορές ενεργοποιούνται, αντιδρούν και επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, εάν εξαιρέσει κανείς την τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στον κλάδο των σχιστολιθικών, ο κλάδος του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε διαδικασίες και πρακτικές περασμένης δεκαετίας. 

Το εν λόγω κενό στην αγορά αποφάσισε να καλύψει ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Seismos που εστιάζει στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών και έξυπνου λογισμικού. Η εταιρεία του εισάγει στην αγορά των πετρελαίων τεχνολογικές πλατφόρμες που συνδυάζουν το industrial IOT (Internet of things) με το SaaS (Software as a Service) για απεικονίσεις ροών ρευστών σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα που πρόσφατα ανακοινώθηκε στην αγορά χρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αναλύει τον ακουστικό ‘θόρυβο’ των πετρελαϊκών κοιτασμάτων (κύματα τα οποία η συμβατική βιομηχανία σεισμικών κυμάτων δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει) και να ‘χαρτογραφεί’ από την επιφάνεια του εδάφους -σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής- τις ροές ρευστών μέσα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε βάθη που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα. Ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύννεφο (cloud based) επεξεργάζεται τα δεδομένα που προκύπτουν, δημιουργώντας ψηφιακές απεικονίσεις των ροών ρευστών στο εξεταζόμενο κοίτασμα. Στη συνέχεια οι πληροφορίες προβάλλονται μέσω διαδικτύου στους παραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να λάβουν έξυπνες αποφάσεις πεδίου, βελτιστοποιώντας την παραγωγή πετρελαίου με αποδόσεις που αγγίζουν το 100%.

Ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος αναφέρει στο fortunegreece.com πως, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Seismos αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και προσβλέπει σε πωλήσεις αρκετών εκατομμυρίων κατά την επόμενη διετία. Από startup δύο ατόμων σήμερα απασχολεί 15 μηχανικούς με πλάνο να διπλασιάσει το δυναμικό της εντός του 2016. Επιπρόσθετα, άνοιξε γραφείο στην πετρελαϊκή πρωτεύουσα των Η.Π.Α, το Houston στο Τέξας, προχωρώντας στην σύναψη συνεργασιών με τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Lawrence Berkeley National Laboratory, του Bureau of Economic Geology at U.T. Austin και του Stanford, ενώ τον Ιανουάριο ανακοίνωσε το λανσάρισμα της πλατφόρμας στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο του Midland, είδηση που καλύφθηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, όπως το Reuters και το Yahoo Finance.

Μάλιστα τα σχέδια για τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνουν την εισαγωγή στην αγορά σειράς τεχνολογικών προϊόντων, με την πλατφόρμα για τις σχιστολιθικές παραγωγές να αναμένεται στην αγορά περί τα τέλη του 2016. «Εφαρμογές για off-shore παραγωγές και για permeability mapping έχουν δρομολογηθεί για το 2017 και 2018. Δεδομένου του πολύ έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Seismos από κεφάλαια της Αμερικής, αναμένεται να συμφωνηθεί επακόλουθος χρηματοδοτικός γύρος εντός των επομένων μηνών για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

Έντονο “φλερτ” από Venture Capitals

Μολονότι “νεοσσός” στο χώρο, η Seismos έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές διακρίσεις. Η νίκη στον ιστορικότερο και μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Αμερικής (Venture Lab Competition, former Moots competition) ήταν εκείνη που άνοιξε το δρόμο για την βράβευσή της σε μεγάλο αριθμό διαγωνισμών επιχειρηματικότητας ή ενέργειας , γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για επικείμενη συνεργασία. «Στις ΗΠΑ, χώρα που βασίζει την ανάπτυξη της στην αξιοκρατία, ασφαλώς οι διακρίσεις έχουν την αξία τους. Τίποτε δεν χαρίζεται όμως. Οι βραβεύσεις προκύπτουν από τις ιδέες, τη δουλειά, την παρουσίαση, τους στόχους. Κάθε ενέργεια αξιολογείται και αντίστοιχα επιβραβεύεται όχι μόνο από τους διαγωνισμούς, όσο κυρίως από την αγορά».

seismos1

Άλλωστε τα επενδυτικά σχήματα που “ποντάρουν” τα χρήματα τους σε καινοτόμες επιχειρήσεις, το κάνουν μετά από εξαντλητική μελέτη των δεδομένων της επιχείρησης με την προοπτική μεγάλων αποδόσεων. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης, χιλιάδες startup εταιρείες αξιολογούνται από επαγγελματίες Venture Capitalists, στελέχη τα οποία συχνά έχουν υπάρξει επιτυχημένοι επιχειρηματίες με πολύ μεγάλη εμπειρία και ικανότητες να διακρίνουν την επόμενη google, snapchat, ή άλλη πολλά υποσχόμενη εταιρεία. «Από τις χιλιάδες εταιρείες καταλήγουν στη μία για την οποία θα ληφθεί η απόφαση να τοποθετηθούν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και ακολούθως να ξεκινήσει ο αναμενόμενος αγώνας και συλλογική προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επιτυχία και καταξίωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 η Seismos έλαβε σημαντικά ποσά από επενδυτικά κεφάλαια της Αμερικής τα οποία αξιοποιήθηκαν για την τοποθέτηση νέων προϊόντων στην αγορά. Πρόκειται για τη σύναψη συμφωνίας για χρηματοδοτικό γύρο τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλο αριθμό επενδυτών, εκ των οποίων τρεις Venture Capital εταιρείες και βασικό επενδυτή Venture Capital εταιρεία με έδρα τη SiliconValley, της οποίας ο Managing Partner αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της Google Maps.

Υπόθεση 1-2 ημερών η σύσταση εταιρείας στην Αμερική

Εν αντιθέσει με το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας και τις παθογένειες που αυτό παρουσιάζει, η σύσταση μιας start up στην Αμερική είναι υπόθεση 1-2 ημερών και μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και μέσω διαδικτύου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη, δεν είναι ο χρόνος σύστασης που αποτελεί τον κρίσιμο συντελεστή επιτυχίας για την εξέλιξη μιας εταιρείας. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης μιας startup στην Ελλάδα και ποιες στο Τέξας. Ο ίδιος εξηγεί πως οι προοπτικές ανάπτυξης μιας startup εταιρείας διαμορφώνονται από το ευρύτερο οικοσύστημα με το οποίο μια κοινωνία οφείλει να την περιβάλει. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες και κεφάλαια, η ύπαρξη οργανισμών για την υποστήριξη των startup, η πρόσβαση σε ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό, οι incubators και οι μέντορες είναι βασικές παράμετροι όμως εξίσου σημαντική είναι και η νοοτροπία ενός κράτους το οποίο αντικρίζει την επόμενη μικρή σε μέγεθος startup, ως φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, ως μοχλό ανάπτυξης, ως ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία με περισσότερες δουλειές και προοπτικές για τους νέους, ως φορέα για μια δυνατότερη οικονομία και χώρα. «Με τη νοοτροπία αυτή να χαρακτηρίζει τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη της χώρας αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το επιχειρηματικό περιβάλλον της Αμερικής επιβραβεύει την επιτυχία αλλά και ‘συγχωρεί’ την αποτυχία».

Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει πως η δραστηριοποίηση εκτός συνόρων δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας διασφαλισμένες. Συστατικό της επιτυχίας είναι οι γνώσεις, οι σπουδές, η υπομονή και η επιμονή. Σε ότι αφορά το τελευταίο επικαλείται δε μια πρόσφατη δημοσίευσή του περιοδικού ‘Entrepreneur’, σύμφωνα με το οποίο, το βασικό χαρακτηριστικό που αναζητούν οι χρηματοδότες της Silicon Valley από τους ιδρυτές νέων εταιρειών είναι να είναι ‘relentless’, δηλαδή αμείλικτοι, αλλά με την καλή έννοια του όρου. «Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή σε μια startup θα υπάρξουν προκλήσεις και μεγάλες δυσκολίες στις οποίες οι πιο πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν την εύκολη λύση της αποχώρησης. Είναι οι λίγοι, που συντηρούν την πίστη στο όραμα και στις δυνατότητές τους που επιτυγχάνουν και στο τέλος της ημέρας οι επενδυτές επενδύουν στα πρόσωπα και όχι στις τεχνολογίες. Η συμβουλή μου για ανθρώπους που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο εξωτερικό είναι να ακολουθήσουν το ένστικτό τους και να μην συμβιβαστούν με οτιδήποτε λιγότερο από το όνειρό τους».

Στα άμεσα σχέδια η δημιουργία κέντρου έρευνας στην Ελλάδα.

Ο οικονομικός στόχος που έχει θέσει ο Παναγιώτης είναι μέσα στην επόμενη τριετία η Seismos να καταγράψει κύκλο εργασιών αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και να καθιερώσει το brand της στις διεθνείς αγορές. «Θέλουμε το όνομα της Seismos να καταστεί συνώνυμο της καινοτομίας στο χώρο των πετρελαίων, και να δημιουργήσουμε μια γερή υποδομή ανθρωπίνου δυναμικού ,όπου οι εργαζόμενοι θα νιώθουν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρείας, με όραμα καινοτομίας, κουλτούρα συλλογικότητας, ικανοποίησης και επιτυχίας. Αποτελεί προσωπικό μου στόχο και επιθυμία η δημιουργία κέντρου έρευνας στην Ελλάδα, που θα απασχολεί νέους Έλληνες επιστήμονες με διάθεση για δημιουργία και καινοτομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξω όσο μπορώ τη χώρα και τους νέους που αναζητούν διέξοδο και ελπίδα».

Seismos

Ο ίδιος προσθέτει πως εντός των επομένων μηνών αναμένεται να συμφωνηθεί επακόλουθος χρηματοδοτικός γύρος ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό το διάστημα η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με αριθμό επενδυτών προκειμένου να επιλεγούν οι επενδυτές που προσφέρουν το μεγαλύτερο βαθμό συνέργειας στα μελλοντικά πλάνα της Seismos.

Όσο για το ποια είναι η εικόνα που έχουν σήμερα οι Αμερικανοί για την Ελλάδα και για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της, ο Παναγιώτης απαντά πως αγαπούν τη χώρα μας για τις ομορφιές και την ιστορία της, αλλά μάλλον το επενδυτικό τους ενδιαφέρον είναι συγκρατημένο. «Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν έχουν οι Αμερικανοί επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά τί κάνουμε εμείς οι Έλληνες για να προκαλέσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον στους ξένους. Φοβούμαι ότι εάν στην κοινωνία δεν υιοθετήσουμε την έννοια της αξιοκρατίας σε όλες της εκδηλώσεις της ζωής και λειτουργίας της χώρας μας οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος θα απομακρύνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ