ΑΔΜΗΕ: Επαφές με Κύπρο και Ισραήλ για την επιτάχυνσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης

ΑΔΜΗΕ: Επαφές με Κύπρο και Ισραήλ για την επιτάχυνσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης στο έργο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου επιδιώκει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης και στελέχη της διοίκησης του Διαχειριστή βρέθηκαν στη Λευκωσία όπου είχαν και συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνό συμφωνώντας ταυτόχρονα και τα επόμενα βήματα για τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΤΕπ.

Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για την πορεία κατασκευής του έργου.

Η μετοχική σύνθεση και η ΕΤΕπ

Επίσης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της μετοχικής συμμετοχής της κυπριακής κυβέρνησης στο project. Tα στελέχη του Διαχειριστή ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο με ποσό μέχρι 100 εκατ. Ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για το έργο και εξήγησε στον Υπουργό Οικονομικών ότι προσδοκά στην συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνέχεια του.

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τον Κύπριο υπουργό για τα επόμενα χρηματοδοτικά milestones και συμφωνήθηκαν οι από κοινού ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η σύναψη της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στη συνάντηση εξηγήθηκαν διεξοδικά τα οφέλη του έργου για τους κύπριους καταναλωτές και το πως η ηλεκτρική διασύνδεση θα ευνοήσει την περαιτέρω την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο.

Στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης στο έργο

Η αμέριστη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη του ΑΔΜΗΕ με το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Ισραήλ.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έθεσε το θέμα της εκπόνησης της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι ρυθμιστές των δύο χωρών για να επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα (CBCA – Cross Border Cost Allocation).

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας του Ισραήλ τόνισαν την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης της χώρας στο έργο και συμφωνήθηκε να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα – πιθανώς εντός Απριλίου – δια ζώσης συνάντηση.

Θα ακολουθήσει η κατάρτιση ενός draft για την μελέτη κόστους – οφέλους και υπογραφή της σύμβασης μελέτης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση τεχνικών ομάδων για την προετοιμασία της μελέτης με στόχο να είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου – του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ – με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού.

Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ