Μ. Τσαμάζ: Πετύχαμε όλους τους στόχους μας - Ο ΟΤΕ διατηρεί στο ακέραιο το επενδυτικό του πλάνο

Μ. Τσαμάζ: Πετύχαμε όλους τους στόχους μας - Ο ΟΤΕ  διατηρεί στο ακέραιο το επενδυτικό του πλάνο

Προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ΟΤΕ παραμένει η διοίκηση της εισηγμένης όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.

Παρά τις αντιξοότητες, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να διατηρήσει στο ακέραιο το επενδυτικό του πλάνο, διασφάλισε την ανάπτυξη του και κινήθηκε με βάση το όραμα του, να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

«Το 2022 ήταν ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τον OΤΕ. Είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή του έτους. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους που «χτυπήθηκαν» από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα κόστη. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνέχισε να εντείνεται, με τους πελάτες να αναζητούν όλο και περισσότερο εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες τους.

Κόντρα σε αυτό το περιβάλλον, εμείς συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία, αυξάνοντας τα έσοδα και την κερδοφορία EBITDA κατά 4%, ενώ και οι ταμειακές μας ροές αυξήθηκαν κατά 24%. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις, αποτελούν πραγματικό επίτευγμα, και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα, το πάθος και τη δέσμευση όλων των εργαζομένων του OΤΕ. Παρά τις αντιξοότητες και χάρη στις ισχυρές μας επιδόσεις, διατηρήσαμε στο ακέραιο το μεγάλο επενδυτικό μας πλάνο. Οι επενδύσεις μας αποτελούν προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας ανάπτυξης και για την υλοποίηση του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη» είπε με νόημα μιλώντας στους μετόχους.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό η εταιρία:

- Ανέπτυξε με σταθερό ρυθμό τις προηγμένες υποδομές FTTH.

- Εδωσε πρόσβαση στην οπτική ίνα σε επιπλέον 350 χιλιάδες σπίτια, ενώ στο τέλος του 2023 θα φτάσουν σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια. Στόχος τους είναι να καλύψουν τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.

- Προχώρησε σε δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να καλύψει υψηλές ταχυτήτες, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο.

Παράλληλα τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου 5G. «Έχοντας πετύχει 80% πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022, στοχεύουμε στο 90% για το 2023, και σε πάνω από 90% στις μεγάλες πόλεις. Και στην κινητή, η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία και η ταχύτητα του δικτύου είναι τα στοιχεία εκείνα που χτίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών μας και οδηγούν στην προσέλκυση νέων. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρέχοντας την κορυφαία υπηρεσία στην αγορά» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ τονίζοντας ότι συνεχίζουν να επενδουν στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους πελάτες.

«Σημαντική ανάπτυξη σημειώσαμε όμως και στον τομέα των επιχειρησιακών πελατών. Η δραστηριοποίησή μας στο Β2Β και το ICT αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για τη δική μας μελλοντική εξέλιξη, αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του δημοσίου. Τα έσοδα από υπηρεσίες ICT αυξήθηκαν κατά 26%, και εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επωφελούμενα από τη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» είπε ενώ υποστήριξε ότι το «δυνατό μας brand και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας, μας επιτρέπουν να λανσάρουμε νέες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και υποστηρίζουν το όραμά μας να γίνουμε πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού BOX, που ξεκίνησε το 2019, παρέχει πλέον πρόσβαση σε περισσότερα από 11 χιλιάδες καταστήματα σε 70 πόλεις της Ελλάδας, και συνεχίζει να επεκτείνεται. Εξίσου εντυπωσιακή, η νέα εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λανσάραμε στα τέλη του 2022, το «payzy by Cosmote», έχει ήδη ξεπεράσει τους 100 χιλιάδες ενεργούς πελάτες. Το payzy αναπτύσσεται δυναμικά, με σημαντικές προοπτικές σε μία αγορά που μέχρι πρόσφατα ήταν περιορισμένη στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, της Romania Teleko, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι πρόθεση του ομίλου είναι αρχικά να εξασφαλίσει ότι παραμένει υγιής και εφόσον βρεθεί το κατάλληλο τίμημα, τότε η μπορεί να πωληθεί. "Πρόκειται, ωστόσο, για μια μακρά διαδικασία μέχρι να φτάσουμε μέχρι την πώληση", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κάνοντας ειδική αναφορά στην παρουσία και τον ρόλο του κ.Μαζαράκη, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην θυγατρική της Ρουμανίας.

Καταλήγοντας ανεφερε ότι « επιβεβαιώνοντας την πίστη μας στις αναπτυξιακές μας προοπτικές, δεσμευτήκαμε σε μια πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2023 που περιλαμβάνει καταβολή μερίσματος ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ -μία αύξηση άνω του 3% στο μέρισμα ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, κυρίες και κύριοι μέτοχοι, σας ευχαριστούμε έμπρακτα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ