Συμφωνία στον ΟΠΕΚ ανεβάζει το πετρέλαιο

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ ανεβάζει το πετρέλαιο

Με το Καθολικό Πάσχα ήρθε και η συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που προκαλεί άνοδο στις τιμές διεθνώς.

Η συμφωνία πέρασε από χίλια κύματα καθώς την αντίθεσή του με την προοπτική δραστικής μείωσης της παραγωγής είχε εκφράσει το Μεξικό. Βάσει του αρχικού σχεδίου για αναλογική συμμετοχή όλων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη μείωση, το Μεξικό θα έπρεπε να περιορίσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια. Ωστόσο μετά από τις διαβουλεύσεις που κράτησαν για περισσότερο από τρία 24ωρα, το Μεξικό θα κατεβάσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια. Συνολικά η μείωση θα φτάσει τα 9,7 εκατ. βαρέλια, έναντι της αρχικής πρότασης για περιορισμό της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η συμφωνία τερματίζει επίσης τον πόλεμο τιμών που είχε ξεσπάσει τον Μάρτιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας και η οποία είχε προκαλέσει την κατάρρευση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή του μπρεντ έχει σημειώσει άνοδο 3,08% στα 32,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού βρίσκεται στα 23,6 δολάρια το βαρέλι έχοντας καταγράψει άνοδο 3,78%,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ