Πόσο θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα του Φεβρουαρίου - Υπολογίστε επιδοτήσεις και επιβαρύνσεις

Πόσο θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα του Φεβρουαρίου - Υπολογίστε επιδοτήσεις και επιβαρύνσεις

"Κλείδωσε" η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα του Φεβρουαρίου. Κερδισμένοι θα παραμείνουν όσοι πρόλαβαν να "κλειδώσουν" την τιμή της κιλοβατώρας με τις χαμηλές χρεώσεις που ίσχυαν μέχρι τον Νοέμβριο καθώς παρά την κρατική συνδρομή, η επιβάρυνση που προκαλεί η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής επιβαρύνει αισθητά τον τελικό λογαριασμό. Από την άλλη, όσοι καταφέρνουν να συγκρατήσουν την κατανάλωση στις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, επηρεάζονται σαφώς λιγότερο σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν. Στους χαμένους, και αυτοί που δεν έχουν δηλώσει το σπίτι που ζουν ως κύρια κατοικία καθώς γι' αυτούς δεν υπάρχει η επιδότηση των περίπου 39-42 ευρώ ανά μήνα που δίδεται μέχρι τώρα. 

Το εργαλείο του fpress.gr σας επιτρέπει να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τον λογαριασμό του ρεύματος αλλά και το τι πρόκειται να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο. Λαμβάνεται υπόψη η ρήτρα αναπροσαρμογής (μέσω της οποίας προκύπτει η επιβάρυνση), οι ανταγωνιστικές αλλά και οι μή ανταγωνιστικές χρεώσεις. Το σκηνικό διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Πρακτικά, τα νοικοκυριά κατατάσσονται σε τρεις ταχύτητες 1. Τα ποιο «τυχερά» νοικοκυριά είναι αυτά που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας τον τρόπο χρέωσης σταθερό όταν οι τιμές ήταν ακόμη χαμηλά (ακόμη και 0,10 ευρώ η κιλοβατώρα). Αυτά τα νοικοκυριά σήμερα δεν επιβαρύνονται με την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν λαμβάνουν την επιδότηση του κράτους. Ωστόσο, πληρώνουν την χαμηλότερη χρέωση συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον καθώς η χρέωσή τους δεν υπερβαίνει τα 0,17-0,18 ευρώ η κιλοβατώρα μαζί με τον ΦΠΑ αλλά και τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις. 2. Στην 2η ταχύτητα είναι τα νοικοκυριά που έχουν δηλώσει το ακίνητο που ζουν ως κύρια κατοικία, ειδικά αν είναι και οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου. Η «τύχη» υπάρχει μόνο αν οι ανάγκες θέρμανσης καλύπτονται με άλλο τρόπο πέραν του ρεύματος καθώς σε αυτή την περίπτωση, η ηλεκτρική ενέργεια δεν συγκρατείται στις 300 κιλοβατώρες τον μήνα που είναι και το μέγιστο όριο κατανάλωσης για το οποίο δίδεται επιδότηση. Ο συνδυασμός «κύρια κατοικία και κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες» εξασφαλίζει ότι η χρέωση ανά κιλοβατώρα με όλα μέσα, διαμορφώνεται περίπου στα 0,24 ευρώ (ή αρκετά χαμηλότερα για τους δικαιούχους του ΚΟΤ). 3. Στην 3η ταχύτητα είναι τα νοικοκυριά που είτε έχουν μεγάλες καταναλώσεις (π.χ γιατί χρησιμοποιούν σόμπες με ρεύμα για να θερμανθούν με κυριότερο λόγο το ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η κεντρική θέρμανση λόγω χρεών) είτε δεν είναι δηλωμένο το ακίνητό τους ως κύρια κατοικία. Ο συνδυασμός αυτός, στέλνει τη μονάδα χρέωσης στα ύψη και αυτό θα συμβεί και για τον Φεβρουάριο. Μια κιλοβατώρα, θα φτάσει να κοστίζει ακόμη και 0,37 λεπτά του ευρώ που σημαίνει ότι μια ηλεκτρική σόμπα των 3000 Watt θα χρεώνει το νοικοκυριό με ένα ευρώ για κάθε ώρα λειτουργίας.

Τι ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας στις δηλώσεις του

Στα 350 εκατ. ευρώ φθάνει το «πακέτο» των ενεργειακών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε, επίσης, παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Αναλυτικά, οι επιδοτήσεις για αυτόν το μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

- Για τα νοικοκυριά η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

- Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση είναι 15 λεπτά ανά kWh.

- Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση είναι 11 λεπτά ανά kWh.

Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται τον Φεβρουάριο σε 39 ευρώ.

- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.

- Για τις λοιπές χρήσεις, εκτός οικιακής (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.ά.) η επιδότηση παραμένει στα 6,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται, ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

- Για τις οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. «Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

- Για τα εμπορικά-βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

«Οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Πέρα, όμως, από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα τον λογαριασμό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνά ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό. Παράλληλα, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο "Εξοικονομώ", στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ