Το σχέδιο για αύξηση - "έκπληξη" στον κατώτατο μισθό - Υπολογίστε με ένα κλικ τα "καθαρά"

Το σχέδιο για αύξηση - "έκπληξη" στον κατώτατο μισθό - Υπολογίστε με ένα κλικ τα "καθαρά"

Είναι οριστικό: η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Έτσι, πριν προλάβουν τα λογιστήρια να "περάσουν" στους εργαζόμενους την πρώτη αύξηση του 2% (σ.σ ισχύει από την 1/1/2022 και θα φανεί με την πρώτη μισθοδοσία στο τέλος του μήνα), θα ξεκινήσει η διαδικασία για την δεύτερη αύξηση με προοπτική η τελική απόφαση να ληφθεί από την κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Για την οριστικοποίηση του τελικού ποσοστού της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία πιθανότατα θα ισχύσει από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη το τελικό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ μέσα στο 2021. Αν επιβεβαιωθεί η ανάπτυξη του 8%, είναι πολύ πιθανό πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης, ή ακόμη και ολόκληρο το ποσοστό, να περάσει στον εργαζόμενο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι οι μεικτές αποδοχές από τα 663 ευρώ θα διαμορφωθούν στα 709 ευρώ ή στα 716 ευρώ ανάλογα με το αν το ποσοστό θα είναι 7% ή 8%. Αν υπερισχύσει το 7% τότε:

1. Οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου θα ανέλθουν στα 709 ευρώ από 663 ευρώ σήμερα

2. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν από τα 94 στα 98 ευρώ καθώς προγραμματίζεται νέα μείωση του συντελεστή κατά 0,25%.

3. Ο φορολογητέος μισθός (και ο καθαρός μισθός) θα ανέλθει στα 611 ευρώ από τα 569 ευρώ έτσι ώστε η καθαρή μηνιαία αύξηση να ανέλθει στα 42 ευρώ.

4. Υπάρχει βέβαια και η πλευρά του εργοδότη ο οποίος θα επιβαρυνθεί με 55 ευρώ ανά μήνα καθώς τα μεικτά θα ανέλθουν στα 868 ευρώ αυξημένα κατά 55 ευρώ μηνιαίως.

Με το εργαλείο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την επίπτωση που θα υπάρξει και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο για όποιο ποσοστό αύξησης αποφασιστεί τελικώς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε το σχετικό πεδίο και όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν αυτόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ