Η Deutsche Bank ετοιμάζει spin off της Postbank

Η Deutsche Bank ετοιμάζει spin off της Postbank
Πλήρη αλλαγή στρατηγικής ετοιμάζει η διοίκηση της Deutsche Bank με την αποεπένδυση την Postbank την οποία εξαγόρασε έναντι 6 δισ. ευρώ σταδιακά από το 2008.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι της γερμανικής τράπεζας Anshu Jain και Jurgen Fitschen εξετάζουν δραστική αλλαγή στρατηγικής απαντώντας στην αδύναμη πορεία των αγορών, αλλά και στο κύμα νέων ρυθμιστικών κανόνων στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο, βρίσκεται η Postbank και το δίκτυο των 1.100 υποκαταστημάτων που αυτή κατέχει.

Μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων, η διοίκηση της Deutsche Bank φαίνεται πως έχει καταλήξει σε δύο επικρατέστερα σενάρια:

Το πρώτο είναι η πώληση των μετοχών της Postbank – το 6% του μετοχικού της κεφαλαίου είναι εισηγμένο – μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Παράλληλα, θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική και θα μειώσει τις τοποθετήσεις της στο investment banking κατά 160 δισ. ευρώ (δηλαδή μείωση κατά το ένα πέμπτο).

Το δεύτερο, πιο δραστικό σενάριο, αφορά τη διάσπαση της Deutsche Bank σε δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Το πρώτο θα έχει τα τμήματα investment banking, wealth management και τραπεζικής διεθνών συναλλαγώνκαι το δεύτερο θα κρατήσει όλη τη λιανική τραπεζική, με πλήρη συγχώνευση της Postbank, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το πλήρες spin off της μονάδες λιανικής τραπεζικής, ώστε να γίνει η Deutsche Bank μία αμιγώς επενδυτική τράπεζα, όπως η αμερικανική Goldman Sachs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ