Ποιους όρους θέτουν οι τράπεζες για να δανείσουν τους μικρομεσαίους

Ποιους όρους θέτουν οι τράπεζες για να δανείσουν τους μικρομεσαίους
Και ακριβότερο, και λιγότερο είναι το χρήμα που φτάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών οι οποίες, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, θέτουν όρους και προϋποθέσεις για να ανοίξουν και πάλι τις κάνουλες

Της Έφης Καραγεώργου.

Τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, καταδικάζουν σε αργό θάνατο της ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυξάνουν τα καθυστερούμενα δάνεια.Και όσο οι καταθέσεις καθυστερούν να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, οι γραμμές χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές.Τώρα οι Έλληνες τραπεζίτες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των κοινοτικών πόρων –μέσω του ΕΣΠΑ- ώστε να στηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν δομικό- λειτουργικό πρόβλημα, αλλά οι δυσχέρειες τους είναι απόρροια της ύφεσης και των υψηλών επιτοκίων.

Και αυτό ακριβώς ζήτησε ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας σε ημερίδα για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, του νέου ΕΣΠΑ.Να απελευθερωθούν πόροι του ΕΣΠΑ και για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτής της διευκόλυνσης θα τύχουν επιχειρήσεις, που θα έχουν κριθεί με αυστηρά πιστωτικά κριτήρια βιώσιμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε (από μελέτη της ΕΤΕ), ένα σημαντικό κομμάτι των ΜμΕ είναι δυναμικό και λειτουργικά υγιές αλλά βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω της πίεσης από τα αυξημένα επιτόκια.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι σε αυτήν την κατηγορία βρίσκεται το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κάνουν συνολικό τζίρο 9,4 δις ευρώ, δηλαδή το 5% του ΑΕΠ. «Αυτό το κομμάτι του εταιρικού τομέα θεωρούμε ότι αξίζει να διασωθεί, και αυτό μπορεί να γίνει με την αναχρηματοδότηση των δανείων τους με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια» συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη για κεφάλαια κίνησης, σημειώνοντας πως η ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει όταν αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις. Σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δανείων παραμένουν σημαντικές και πως τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά 3,5% υψηλότερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ το 42% των επιχειρήσεων δεν καταθέτει αίτημα για δανειοδότηση, από το φόβο ότι το δάνειο δεν θα εγκριθεί ποτέ.

Ακόμα υπογράμμισε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού –για τις ελληνικές επιχειρήσεις- από 3% που ήταν το 2007 σήμερα είναι 5% όταν στην ευρωζώνη έχουν παραμείνει στο 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ