Euroxx: «Μηχανή μερισμάτων» η Τράπεζα Κύπρου - Σύσταση “buy” για τη μετοχή

Euroxx: «Μηχανή μερισμάτων» η Τράπεζα Κύπρου -  Σύσταση “buy” για τη μετοχή

Η Τράπεζα Κύπρου ξεπερνά τις εκτιμήσεις για το 2025

Δυνατά αποτελέσματα παρέδωσε η Τράπεζα Κύπρου για το β’ τρίμηνο του έτους, τονίζει η Euroxx σε σημείωμά της μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και επισημαίνει ότι προβλέπεται υπέρβαση των εκτιμήσεων για το 2025.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή, στηριζόμενη σε κεφαλαιακή ισχύ πρώτης κλάσης (δείκτης CET1 άνω του 20%), εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλή διανομή.

Με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις της Euroxx για το 2025, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται σε δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 8,2x, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ομοειδών τραπεζών στην περιοχή (9,8x). Η απόδοση διανομής, που περιλαμβάνει μερίσματα και πρόγραμμα επαναγοράς, παραμένει σταθερά πάνω από 8,0%, σε σύγκριση με περίπου 6,0% για τις ανταγωνίστριες τράπεζες.

Τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου ανήλθαν στα €118 εκατ., πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx (€116 εκατ.). Η καλή επίδοση οφείλεται κυρίως στη μικρότερη των αναμενόμενων μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII). Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τόκους στο πρώτο εξάμηνο του 2025 διαμορφώθηκαν στα €368 εκατ., μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για μείωση 16%.

Η διοίκηση της Τράπεζας βλέπει πλέον θετική απόκλιση στον στόχο NII για το 2025 (<€700 εκατ.), με αιχμή την ισχυρή πιστωτική επέκταση (5% αύξηση σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο) και το βελτιωμένο κόστος καταθέσεων, που μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης το β’ τρίμηνο, φτάνοντας τις 29μ.β.

Η Euroxx εντοπίζει επίσης περιθώριο θετικής έκπληξης στο κόστος κινδύνου (Cost of Risk – CoR). Η διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για 40–50 μονάδες βάσης το 2025, ενώ το α’ εξάμηνο το CoR ήταν 36μ.β. Παράλληλα, και οι προβλέψεις για απομειώσεις ενδέχεται να είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου (€14 εκατ. στο α’ εξάμηνο έναντι ετήσιας πρόβλεψης €45 εκατ.), καθώς το απόθεμα REMU (ακίνητα προς πώληση) υποχώρησε κάτω από τον στόχο των €500 εκατ.

Συνολικά, υπάρχει ανοδικό περιθώριο στα προβλεπόμενα καθαρά κέρδη για το 2025, τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα €235 εκατ. στο α’ εξάμηνο, έναντι πρόβλεψης €388 εκατ. για το σύνολο του έτους.

«Μηχανή μερισμάτων»: Στο 70% η αναθεωρημένη πολιτική διανομής

Η Τράπεζα αναβάθμισε την πολιτική διανομής της, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στο 70% από το προηγούμενο εύρος 50%–70%. Ανακοίνωσε επίσης ενδιάμεσο μέρισμα €87 εκατ. ή €0,20 ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την 20ή Σεπτεμβρίου.

Η Euroxx εντοπίζει και εδώ πιθανότητα θετικής έκπληξης, καθώς βλέπει ανοδικό περιθώριο στον στόχο συνολικής διανομής €252 εκατ. για το 2025.

Πέρα από τη δυναμική κερδοφορίας, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει εξαιρετική κεφαλαιακή επάρκεια, με δείκτη CET1 στο 20,6% και συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 25,8% στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ