Ικανοποίησαν τα κέρδη της JP Morgan το γ’ τρίμηνο - Εφθασαν στα 13,1 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 35%

Ικανοποίησαν τα κέρδη της JP Morgan το γ’ τρίμηνο - Εφθασαν στα 13,1 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 35%

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 4,33 δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί 3,96 δολαρίων

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της JP Morgan στο γ’ τρίμηνο του 2023, καθώς η τράπεζα είδε τα έσοδα από τόκους να αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13,15 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε κέρδη 4,33 δολαρίων ανά μετοχή. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, περίμεναν κέρδη μόλις 3,96 δολαρίων/μετοχή.

Τα έσοδα, ταυτόχρονα, διαμορφώθηκαν σε 40,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις περί 39,6 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, οι νομικές δαπάνες καθορίστηκαν σε 665 εκατ. δολάρια, κάτι που «έφαγε» 22 σεντς από τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή.

Σ’ ένα πρώτο σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, επεσήμανε ότι τα ισχυρά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου εδράζονται στα υπερ-κέρδη από τους τόκους, αλλά και στο «κατώτερου του φυσιολογικού» επίπεδο των προβλέψεων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Νο.1 αμερικανικής τράπεζας είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τα επιμέρους ιδρύματα να καταγράφουν «έκρηξη» στα έσοδα από τόκους, αλλά να ανησυχούν για πιθανή άνοδο στις προβλέψεις για ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Αυτή η συνθήκη συνιστά απόρροια των υψηλών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει ανεβάσει το επιτοκιακό εύρος στο 5,25% – 5,50%, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού (3,7% τον Σεπτέμβριο).

Ωστόσο, οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) συνδράμουν στην αύξηση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται άνοδος στον ρυθμό αθετήσεων πληρωμών από τους δανειολήπτες.

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της JP Morgan σημειώνει άνοδο κατά μόλις 8,7%, υπεραποδίδοντας αισθητά σε σχέση με το -19% του τραπεζικού δείκτη KBW.

Πέραν της JP Morgan, εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη των Wells Fargo – Citigroup, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσουν οι Bank of America – Goldman Sachs. Την Τετάρτη είναι η σειρά της Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ