Τι συζήτησαν Χατζηδάκη – τραπεζίτες για «κόκκινα δάνεια», ΤΧΣ καταθέσεις και φοροδιαφυγή

Τι συζήτησαν Χατζηδάκη – τραπεζίτες για «κόκκινα δάνεια», ΤΧΣ καταθέσεις και φοροδιαφυγή

Στρέφουν τους καταθέτες σε νέα προϊόντα - Μέσω χρεωστικής κάρτας η πληρωμή επιδομάτων

Εφ΄ολης της ύλης ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Xατζηδάκη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του Σαββάτου.

Το βάρος έπεσε στην αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», με χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. Ηρακλής ΙΙΙ) και στο κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ιδιαίτερα μετά το νέο ευνοϊκό πλαίσιο που ανοίγεται για τις επιχειρήσεις καθώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 15% στα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Ως προς το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε ευρεία συναντίληψη.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της “ψαλίδας” χορηγήσεων - καταθέσεων. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις (κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και χορήγηση δανείων από μη-τραπεζικά ιδρύματα), συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ