Deutsche Bank: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών το 2024

 Deutsche Bank: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών το 2024

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης

 

Ένα κύμα αθέτησης χρεών από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη διαφαίνεται στον ορίζοντα, εν μέρει λόγω του ταχύτερου κύκλου νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων 15 ετών, ανέφερε η Deutsche Bank στην ετήσια μελέτη αθέτησης πληρωμών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Deutsche αναμένει ότι τα ποσοστά χρεοκοπίας θα κορυφωθούν το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Προβλέπεινα φτάσουν στο 9% για το χρέος υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, στο 11,3% για τα δάνεια των ΗΠΑ, στο 4,4% για τα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης και στο 7,3% για τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει διολισθήσει σε ύφεση.

Η εκτίμηση για το μέγιστο ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ στα 11,3% θα είναι σχεδόν υψηλό όλων των εποχών, σε σύγκριση με το ανώτατο όριο 12% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2007-2008 και 7,7% κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι κίνδυνοι αθέτησης υποχρεώσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν χαμηλότεροι από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, δεδομένου του υψηλότερου ποσοστού ομολόγων με καλύτερη αξιολόγηση, καθώς και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής στήριξης και χαμηλότερων ποσών χρέους σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία.

Εντός της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης, τα ακίνητα ήταν ο τομέας που αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πίεση και αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ του συνόλου του ευρωπαϊκού χρέους υψηλής απόδοσης, ανέφερε η Deutsche.

Σημείωσε ότι η συνεισφορά νέων κεφαλαίων από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών μετοχών των εταιρειών, τα δημοσιονομικά κίνητρα στην Ευρώπη και οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να συμβάλουν στον μετριασμό ορισμένων κινδύνων και στην αποφυγή του χειρότερου σεναρίου.

Ωστόσο, αυτό δεν θα απέτρεπε μια βασική περίπτωση αύξησης των ποσοστών αθέτησης πληρωμών, ανέφερε η Deutsche.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ