Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι προκλήσεις σε τράπεζες και οικονομία από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι προκλήσεις σε τράπεζες και οικονομία από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Στις προκλήσεις που αναδύονται, τόσο σε εγχώριο, όσο και διεθνές επίπεδο, από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και το νέο «θρίλερ» με τη First Republic, εστίασε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Πιο αναλυτικά, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, αρχής γενομένης από την Αμερική, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπενθύμισε πως πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις. «Ενδεικτικά, η SVB είχε ένα πολύ ιδιαίτερο μοντέλο τραπεζικής, με σχεδόν καθολική έμφαση στις συναλλαγές με startups. Κάποιοι θέτουν θέμα, αναφορικά με τους αμερικανικούς κανονισμούς που, ουσιαστικά, αφήνουν εκτός τις μη συστημικές τράπεζες. Την τελευταία 10ετία έχουν πτωχεύσει περισσότερες από 500 μικρές τράπεζες, οπότε δεν βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο. Τουναντίον, δεν μπορώ να αποκλείσω νέα ‘επεισόδια’», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, για να προσθέσει: «Όσον αφορά στην Credit Suisse, ξέραμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπήρχαν προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη διαθέτει ένα ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα, με διαρκή stress tests για τον έλεγχο της ποιότητας των κεφαλαίων, ενώ εξίσου ισχυρό είναι και το πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. «Έχει δοκιμαστεί επιτυχημένα στην ελληνική κρίση. Αντίθετα, στις ΗΠΑ πρόσβαση σε ρευστότητα της FED έχουν μόνο οι μεγάλες τράπεζες και αυτό κάνει τη διαφορά σε στιγμές κρίσης. Αυτό που έγινε στις ΗΠΑ και την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να το δούμε στην Ευρώπη», ανέφερε.

Επιτόκια και χορηγήσεις

«Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε τραπεζικούς κανόνες διαχείρισης», σημείωσε ο κ. Καραβίας, επαναλαμβάνοντας πως προς ώρας δεν υπάρχουν επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια. «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά, δεν βλέπουμε σημάδια που μας ανησυχούν. Υπήρξαν θετικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών, όπως το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων και το «πάγωμα» των επιτοκίων».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει πιστωτική κρίση, ο κ. Καραβίας παραδέχθηκε πως στις αρχές του 2023 υπήρξε αρνητική επέκταση, με πολλούς πελάτες να χρησιμοποιούν ρευστότητα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. «Εντούτοις, θεωρώ ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε πιστωτική επέκταση, ενώ μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50 από την ΕΚΤ θα έδινε περισσότερα περιθώρια ελιγμών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ