Η Τουρκία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Η Τουρκία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπό την ηγεσία της Κίνας, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να σφυρηλατήσει συμμαχίες με φιλικές χώρες στην Ανατολή.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση αφού συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του SCO στο Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή, όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια επιτυχής προσφορά θα καθιστούσε την Τουρκία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στο μπλοκ.

«Η σχέση μας με αυτές τις χώρες θα μετακινηθεί σε μια πολύ διαφορετική θέση με αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν για την SCO όταν μίλησε με δημοσιογράφους στην πόλη Σαμαρκάνδη όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής.

Τα σχόλιά του σχετικά με την πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην SCO ήρθαν καθώς ο Ερντογάν επεδίωκε, αλλά δεν μπόρεσε ακόμη να εξασφαλίσει, μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη με τον SCO από το 2013, όταν υπέγραψε συμφωνία εταιρικής σχέσης. Η πλήρης ένταξη στο μπλοκ θα δώσει στον Ερντογάν ανανεωμένη επιρροή έναντι της Δύσης και την προοπτική ισχυρότερων οικονομικών δεσμών καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεροποιήσει μια προβληματική οικονομία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, η οκταμελής SCO περιλαμβάνει επίσης την Ινδία, το Πακιστάν και το Καζακστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ