Η Ε.Ε. αποκλείει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit

Η Ε.Ε. αποκλείει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit

Η Ε.Ε. είναι ενωμένη και στηρίζει την υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ.

Η χθεσινή απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας πέφτει στο κενό, αφού οι Βρυξέλλες αποκλείουν νέα συζήτηση. Ταυτόχρονα σχεδόν με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς -η χώρα του οποίου ασκεί σε αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.- επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες πρόταση για αναθεώρηση του τμήματος της συμφωνίας που αφορά τη μη επιστροφή συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η δικλείδα προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία, όμως οι υποστηρικτές του Brexit θεωρούν πως η πρόβλεψη δεσμεύει επ’ άπειρον τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατέστησε σαφές πως η δικλείδα είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης που δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη”.

Στη Βρετανία η εργοδοτική οργάνωση CBI ανέφερε πως τα μέλη της συνεχίζουν την προετοιμασία τους ενόψει ενός “σκληρού” Brexit. Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ