ΗΠΑ προς Ελλάδα: Ηρθε η ώρα να συμβιβαστείς - Είναι επείγον

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Ηρθε η ώρα να συμβιβαστείς - Είναι επείγον
Λιγότερο από δύο 24ωρα πριν από το πλέον κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το σαββατοκύριακο και μετά, οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεσή τους προς την Αθήνα, για να βρεθεί λύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Μάλιστα, ο Τζακ Λιου- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών σημείωσαν ότι υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεταν ότι στη συνομιλία εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εκκληση από τον Λευκό Οίκο για συμφωνία

Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση, ανήσυχη, έσπευσε να καλέσει σε άμεση εξεύρεση λύσης πριν προκληθεί παγκόσμια αναταραχή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζος Ερνεστ, τόνισε ότι «όλες οι πλευρές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρή οικονομική οδό με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές».

Υποστήριξε δε ότι δεν είναι σαφές το πώς θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση και κατέληξε: «Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί προτού υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σημειωτέον ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε, νωρίτερα, πολύ σκληρά λόγια για τον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του σημειώνοντας ότι «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που εγώ δεν έχω πει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ