To IPO της ΤΙΤΑΝ America και το...εάν της Viohalco.
...προς διάθεση θα είναι ένα μειοψηφικό ποσοστό 15% έως 25%.
Το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου θα έχει προχωρήσει το ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America. Δεδομένου ότι στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο Τραμπ- 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ- ο αρχικός σχεδιασμός των αναδόχων Goldman Sachs-Citigroup άλλαξε.
Το ενδιαφέρον είναι πως, η μεταβολή δεν αφορά τόσο στην χρονική μετάθεση για την διαδικασία όσο στο ποσοστό που θεωρείται εύλογο να διατεθεί.
Θυμίζω πως σε παρουσίαση του ομίλου TITAN Cement International σε σχετική ερώτηση των αναλυτών η διοίκηση είχε απαντήσει ότι προς διάθεση θα είναι ένα μειοψηφικό ποσοστό 15% έως 25%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ανάδοχοι εισηγούνται την διάθεση
του 25% του μ.κ της θυγατρικής προσβλέποντας στην άντληση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος; η Titan America έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών 1.476,9 εκατ. ευρώ και EBITDA 295,9 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε πιο πολύ να συγκριθεί σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας είναι οι Summit Materials και Eagle Materials, οι οποίες διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA μεταξύ του 9 και του 11,5. Με δεδομένα το EBITDA της Titan American στα 295,9 εκατ. ευρώ και τον μικτό της δανεισμό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε -θεωρητικά- να προκύψει μια συγκριτική αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής σαφώς ανώτερη των 2,2 δισ. ευρώ!
Αυτά όσον αφορά στον όμιλο ΤCI και το επικείμενο ΙΡΟ της θυγατρικής-με είσοδο της σε χρηματιστήριο του NYSE.
Αυτά όμως φαίνεται πως βλέπουν στην Viohalco και αναρωτιούνται εάν θα ήταν προτιμότερη η εισαγωγή των μετοχών σε κάποια αγορά των ΗΠΑ -αντί του χρηματιστηρίου των Βρυξελλών/Euronext- ενέργεια που επί της ουσίας δεν προσέδωσε σημαντική προστιθέμενη αξία στον όμιλο.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την δημιουργία παραγωγικής μονάδας της Cenergy Holdings στο Μέριλαντ (σε πρώτη φάση για χερσαία καλώδια) όπου η ζήτηση είναι ισχυρή και η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί.
Μάλιστα στελέχη του ομίλου (στο πλαίσιο της παρουσίασης στους αναλυτές)
είχαν αναφερθεί όχι μόνο στα φορολογικά κίνητρα που συνόδευσαν τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά επίσης στην πολύ μικρότερη γραφειοκρατία και τη στήριξη που έτυχαν από όλους τους φορείς της πολιτείας.
Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξης Αλεξίου και ο οικονομικός διευθυντής Αλέξανδρος Μπένος είχαν πει ότι "...η τοπική αγορά χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή και ανερχόμενη ζήτηση, με τα περιθώρια κέρδους να είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη. «Ήδη μας ζητούν παραγγελίες για το 2025 και το 2026, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε ξεκινήσει να παράγουμε και έτσι θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες αυτούς από τα εργοστάσια της Βοιωτίας..."