Ποιοι φεύγουν ποιοι μένουν στο ΧΑ, ποιοι θέλουν την Elpedison και το Helikon που...love greek banks

Ποιοι φεύγουν ποιοι μένουν στο ΧΑ, ποιοι θέλουν την Elpedison και το Helikon που...love greek banks

Μεγάλου και Μάγειρας αποφασίζουν για Attica Συμμετοχών

Δύο "έξοδοι", δύο μετατάξεις, μία αναβολή και ο Κονταρούδης

Δεν είναι και ότι το καλύτερο ως προς την εμβάθυνση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με όσα συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή την επισημοποίηση του dual listing- σε προοπτική 12-18 μηνών- της Mytilineos, που σημαίνει ότι το ΧΑ θα είναι η "δευτερεύουσα" αγορά διαπραγμάτευσης (FTSE25 Large Cap) και το λονδρέζικο City η κύρια (FTSE100), η αναφορά μας.

Ηδη 2 εισηγμένες είναι κοντύτερα/μακρύτερα προς την "έξοδο" από το ΧΑ, Entersoft και R.E.D.S να ακολουθεί (με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Προς την Κύρια Αγορά (από την ΕΝ.Α) η Real Consulting και σε δεύτερο χρόνο η MED. Μάλιστα η Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία-επίσης εισηγμένη στην ΕΝ.Α plus- προκειμένου να διαμορφωθεί εύλογο μέγεθος/αποτίμηση είναι πολύ κοντά στην εξαγορά της...συμπολίτισσας AXEL.

Για την Noval Property, γνωστό το ότι η προοπτική εισαγωγής της (ξανά) πήγε και άλλο πίσω, από Σεπτέμβριο και...Από τις πρώτες ανακοινώσεις/δεσμεύσεις της διοίκησης Κοντόπουλου (Μάρτιος 2022) η εμβάθυνση του ΧΑ και με την είσοδο εταιρειών. Οσον αφορά στον νέο Κανονισμό, σήμερα θα γνωρίζει ( ; ) η αγορά το περιεχόμενο που θα ενέκρινε χθες η Κεφαλαιαγορά.

Και μιας ο λόγος για την Επιτροπή, ο παραιτηθείς-προ μηνών- Νίκος Κονταρούδης συγκροτεί το team της νέας ΑΕΠΕΥ που ηγείται. Vigor Finance το όνομα της, και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει την στελέχωση των τμημάτων της, με τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο από τα δυνατά και γνωστά ονόματα brokers να έχει μεταγραφεί από την Pantelakis χρηματιστηριακή.

Μεγάλου και Μάγειρας αποφασίζουν για Attica Συμμετοχών

Από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο σε χρηματιστηριακά γραφεία. Από Σεπτέμβριο- και αν...-θα εξετάσουν ο Χρήστος Μεγάλου και ο Κυριάκος Δ. Μάγειρας προτάσεις που φέρεται να έχουν για την Attica Συμμετοχών. Δύσκολα, με την αποτίμηση στα 550 εκατ. εκτιμούσε γνωστός χρηματιστής ο οποίος όμως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο απόσχισης της Attica Blue Hospitality. Η θυγατρική μετά την απόκτηση και δεύτερης ξενοδοχειακής μονάδας στη Νάξο- συν οικόπεδα όμορα του Naxos Resort Beach στον Αη Γιώργη- έχει στο monitoring της άλλες 2-3 περιπτώσεις σε νησιά προορισμούς (της Blue Star Ferries).

Τα 100 δισ. ευρώ του ΧΑ μετά από 15 χρόνια

Στα 100 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, από τον Νοέμβριο του 2009 είχε να διαμορφωθεί σε τριψήφιο μέγεθος. Αλλά με ΑΕΠ στα 220 δισ. και πάλι λίγα είναι. Οταν στις 2 εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ (10ετές τέλος Ιανουαρίου- 30ετές την Τετάρτη) η προσφορά ξεπερνά (συνολικά) τα 65 δισ. καταδεικνύεται η "ρηχότητα" και υποτίμηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Θυμίζοντας πως, αυτή την εβδομάδα η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε στα 135 εκατ. (κατά μέσο όρο Δευτέρα-Πέμπτη) αλλά και πάλι είναι πολύ χαμηλότερη απ' ότι λ.χ. στο Euronext/Βρυξελλών. Αυτά (και αυτά ) έβλεπαν οι επιτελείς της JPMC και υπεραμύνονταν του γνωστού..."καλύτερα πρώτος στο χωριό-παρά δεύτερος στην πόλη".

Αναφερόμενος στην JPMC να σημειωθεί πως εκ των ισχυρότερων primary dealers στο "ελληνικό χρέος" διατηρεί την θέση long στα κρατικά ομόλογα. Η αρχική σύσταση είχε γίνει Ιούλιο 2023, ανανεώθηκε Σεπτέμβριο για να επαναδιατυπωθεί Ιανουάριο 2024.Από τους αγοραστές στην έκδοση της Τετάρτης.

Η HelleniQ Energy, η Mytilineos και το 50% της Elpedison

Γνωστό πως, η HelleniQ Energy επιδιώκει να αποκτήσει και το άλλο 50% της Elpedison από τους Ιταλούς (Edison). Προφανώς για να περάσει μέρος της παραγωγής των ΑΠΕ στην λιανική. Aπό αυτή την άποψη, ορισμένοι βλέπουν (δυνητικό) ενδιαφέρον από την πλευρά της Mytilineos για συνεργασία ( ; ) με την HelleniQ Energy, εάν και εφ' όσον αποχωρούσαν-τελικά- οι της Edison.Οι ειδικές συμβάσεις παραγωγών με ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΡΡΑs) δεν ξεπερνούν το 18% της προσφερόμενης ενέργειας, για αυτό και μία τέτοια σύμπραξη θα μπορούσε να αποβεί επωφελείς για αμφότερους τους εισηγμένους ομίλους.

Η αδυναμία του Helikon στις ελληνικές τράπεζες

Μία αδυναμία προς τις τράπεζες χωρών του Νότου την έχει απ' ότι φαίνεται το Helikon. Γνωστό πως, το Ιταλικό fund είχε "χτίσει" ισχυρές μειοψηφικές θέσεις στο μ.κ των Eurobank, Πειραιώς όπως και το ότι κάποια στιγμή αποεπένδυσε (μέσα Μαρτίου). Χρηματιστηριακές πηγές κάνουν λόγο για ενίσχυση της θέσης του fund στο μ.κ της Τράπεζας Κύπρου. Στο 4,04% από 2,04%, με τις αγορές να γίνονται μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα το fund- με έδρα το Λονδίνο- φέρεται να διατηρεί τη συμμετοχή που έχει στο μ.κ του ΟΛΠ.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ