Κοντά στο deal για ΗΛΕΚΤΩΡ Holterman- Βαρδινογιάννης και το American Dream του Παναγιώτη Τσινάβου 

Κοντά στο deal για ΗΛΕΚΤΩΡ Holterman- Βαρδινογιάννης και το American Dream του Παναγιώτη Τσινάβου 
G. Bαρδινογιάννης- Η. Ηolterman

Δύο συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα των εταιριών

Holterman- Βαρδινογιάννης: Κοντά στο deal για ΗΛΕΚΤΩΡ

Ενα βήμα πριν τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη είναι η Motor Oil. Δεδομένο το ενδιαφέρον του Ομίλου για τον συγκεκριμένο κλάδο- καθότι υψηλής απόδοσης κεφαλαίου/επενδύσεων- που εντάθηκε μετά την συμφωνία για την εξαγορά της "Ανεμος". Εκ προοιμίου γνωστό πως, οι δύο πλευρές- Holterman- Βαρδινογιάννης, είχαν συμφωνήσει ευρύτερα για τον επιμερισμό τομέων δραστηριότητας/θυγατρικών με την δεύτερη να εστιάζει στο γενικότερο ενεργειακό.

Η διαδικασία, για την ΗΛΕΚΤΩΡ, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα την συμφωνία για το τελικό τίμημα. Προς τούτο, υλοποιείται νομικός/οικονομικός έλεγχος από την Motor Oil με την κοινότητα να προεξοφλεί την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε τρέχοντα επενδυτικό χρόνο. Σε εκκρεμότητα φέρεται να είναι και η προοπτική συμμετοχής (ή μη) του Λεωνίδα Μπόμπολα (κατέχει το 6% του μ.κ).

Η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ, εφόσον ολοκληρωθεί, θα προστεθεί στις δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας και ανανεώσιμων-εναλλακτικών καυσίμων της Motor Oil. Ο Ομιλος έχει πραγματοποιήσει την τελευταία 2ετία σημαντικές επενδύσεις, υλοποιώντας μεθοδικά βήματα μέσω της LPC, της εξαγοράς της Thalis και Vend που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών και στην παραγωγή-εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων. Παράλληλα με την εμπορία παραφινών που εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες, στον τομέα εναλλακτικών καυσίμων (μέσω αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων κ.λ.π για την παραγωγή ενέργειας).

Η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη. Μάλιστα, με βάση αυτή τη δραστηριότητα, δηλαδή του οργανωμένου συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης που επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Παράλληλα, διεκδικεί τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ,

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία (2022) τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΗΛΕΚΤΩΡ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της στην ίδια χρήση διαμορφώθηκε σε 120,94 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 9,57 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 101,3 εκατ. ευρώ. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός στα τέλη της χρήσης ήταν 4,02 εκατ., ενώ ο μακροπρόθεσμος 17,45 εκατ. ευρώ.

Tο American Dream του Παναγιώτη Τσινάβου

Στα ράφια δικτύων λιανικής των ΗΠΑ το Greek Frozen Yoghurt της ΚΡΙ-ΚΡΙ, με στόχο την μαζικότερη παρουσία του από το 2025. Σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές του Παναγιώτη Τσινάβου με επιτελείς της Walmart, που εάν και εφ' όσον ευοδωθούν θα αποτελέσουν το game changer deal για τη Σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, από την στιγμή που οι κωδικοί του συγκεκριμένου προϊόντος τοποθετηθούν στο δίκτυο του μεγαλύτερου λιανέμπορα διεθνώς.

Το πλεονέκτημα του Greek Frozen Yoghurt συνίσταται στην πρώτη ύλη-γιαούρτι-από τις πιο trend τάσεις στην αγορά των ΗΠΑ συνδυαστικά με τον χρόνο διατήρησης του παγωτού- φθάνει μέχρι τα δύο χρόνια- που διευκολύνει μία παραγωγό εταιρεία σε ζητήματα μεταφοράς, αποθήκευσης-συντήρησης κ.λ.π Πρακτικά αυτή η λεπτομέρεια δεν προϋποθέτει τη δημιουργία μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ- πλην όμως θα πρέπει να διευθετηθούν σωρεία γραφειοκρατικών ενεργειών, πιστοποιήσεων κ.λ.π τις οποίες υλοποιεί ήδη η εισηγμένη.

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ δοκίμασε το Greek Frozen Yoghurt στην αγορά της Ιταλίας- μία από τις δύο κύριες εξαγωγικά/Ηνωμένο Βασίλειο η άλλη- με απόλυτη επιτυχία για να ακολουθήσουν Κορέα, Νορβηγία, Σιγκαπούρη κ.α. "Διαβατήριο" για τις ΗΠΑ η ιταλική αγορά, με το team Τσινάβου να επισπεύδει νέες επενδύσεις-ύψους 30 εκατ.- προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένη ζήτηση. Οι εξαγωγές αποτελούν άλλωστε για την ΚΡΙ ΚΡΙ σημαντικό πυλώνα της ανάπτυξής της. Σήμερα εξάγει το γιαούρτι της, επώνυμο και ιδιωτικής ετικέτας, σε περισσότερες από 42 χώρες σε Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία κ.ά.

Οι αυξημένες εξαγωγές στο 50% του κύκλου εργασιών- σε συνδυασμό με τη θέση που έχει «κτίσει» στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ οδηγούν σε διψήφια ανάπτυξη. Για το 2024 η διοίκηση προβλέπει άνοδο των πωλήσεών της σε αξία και όγκο πάνω από 10% -ήδη το πρώτο δίμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 15% σε όγκο και 11% σε αξία- ενώ πέρυσι ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ. Στα 13,6 ευρώ η τιμή-στόχος από την Eurobank ξεκινώντας την κάλυψη της εταιρείας στις 21 Φεβρουαρίου. Στα 11,65 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 6,39% στο μήνα και 21,61% από την αρχή του έτους. Αποτίμηση στα 385,2 εκατ. ευρώ.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ