Οι αμοιβές των στελεχών της ΕΧΑΕ, τα μεγέθη, το... μετρητό του ΤΙΤΑΝΑ και η έκπληξη(;) της ΔΕΗ

Οι αμοιβές των στελεχών της ΕΧΑΕ, τα μεγέθη, το... μετρητό του ΤΙΤΑΝΑ και η έκπληξη(;) της ΔΕΗ
Γ. Κοντόπουλος

Μια ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε

Εδώ είναι...Βαλκάνια...

Την Παρασκευή ανοίγει η αυλαία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μηνου/2024 για την Wall Street. Στην συνεδρίαση της 12ης Απριλίου θα γίνουν γνωστά τα μεγέθη κολοσσών λ.χ. JPMC, BlackRock, Citi, Wells Fargo, σε μία συγκυρία που για το ΧΑ-και σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη- λιγότερες από 60 εισηγμένες έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα τέταρτου 3μηνου/2023. Περιμένοντας την τελευταία, στην κυριολεξία ημέρα, με την περίεργη ανοχή των καθ' ύλην αρμοδίων Αρχών, με συνέπεια την ετεροχρονισμένη, ελλιπή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Κατά τ' άλλα η διοίκηση της ΕΧΑΕ παραθέτει σήμερα (Δευτέρα) γεύμα-ενημέρωσης στους διαπιστευμένους συντάκτες. Εύλογο το ενδιαφέρον στα όσα θα αναφερθεί ο επικεφαλής ο Γιάννης Κοντόπουλος, αλλά και πως θα στοιχειοθετήσει την απόφαση για διανομή επιπλέον μπόνους και πως θα εξηγήσει την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους-ειδικότερα εξόδων διοίκησης-. Ενδεικτικό το ότι οι δαπάνες προσωπικού της ΕΧΑΕ αντιστοιχούν στο 1/3 των εσόδων, όταν στον φορέα του Euronext κάτι λιγότερο από το 1 / 4Προφανώς το παραγόμενο έργο, το αποτέλεσμα θα δικαιολογεί την γενναιόδωρη πολιτική, που δεν νοείται να μην έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Οικονομικών.

Αύριο η θετική έκπληξη από ΔΕΗ;

Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η ΔΕΗ, που σύμφωνα με έγκυρη πηγή πιθανότατα να κρύβουν θετική έκπληξη. Στα μεγέθη θα συμπεριλαμβάνεται μεν το κόστος από την εφ' άπαξ φορολόγηση έκτακτων κερδών (προφανώς επιμερισμένα) αλλά θα εγγράφονται σημαντικές πηγές εσόδων από "αδρανείς" οφειλές τρίτων. Γνωρίζοντας το πως ενεργεί ο CFO- ενδελεχής γνώστης των οικονομικών- και τις προτεραιότητες του CEO του Ομίλου, θα έδινα πόντους στην θετική έκπληξη. Στα 11,35 ευρώ η μετοχή.

Ολοταχώς για FTSEMidCap η Optima Bank

Εντυπωσιακό το ανοδικό σερί έως τα υψηλά των 8,82 ευρώ (στα 7,2 ευρώ η τιμή εισαγωγής στις 4 Οκτωβρίου), με 6,67% σε διάστημα εβδομάδας και 12,69% από αρχή έτους. Αποτίμηση στα 647,7 δισ. και όπως όλα δείχνουν στην θέση της Entersoft.

Πού θα πάει το... μετρητό του Τιτάνα;

Στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τσιμεντοβιομηχανίες, διεθνώς, συμπεριλαμβάνει η Eurobank Equities την TITAN Cement International για την τριετία 2024-26. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής υπολογίζουν μέσο ρυθμό αύξησης EBITDA της τάξης του 5%, ετησίως. Παράλληλα, εκτιμούν ότι τα EBITDA του 2024 θα αυξηθούν κατά 6% (573 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ καθώς η ζήτηση σε Ελλάδα και ΗΠΑ συντηρεί επίπεδα τιμών και περιθώρια κέρδους. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για EBITDA 3ετίας, η παραγωγή free cash flow θα μειώσει περαιτέρω τον ήδη χαμηλό καθαρό δανεισμό (660 εκατ. ευρώ) και η διοίκηση θα έχει...πονοκέφαλο για το πως θα διοχετεύσει την πλεονάζουσα ρευστότητα.

Σε χρηματοδότηση εξαγορών; σε πιο γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων; ' Η μήπως σε ορίζοντα 3ετίας θα έχει υπεισέλθει και η περίπτωση της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Με την ΤΙΤΑΝ America να "παράγει" το 60% των (ομιλικών) EBITDA διάφορα ενδεχόμενα θα μπορεί να ανοίξουν. Στα 2,052 δισ η αποτίμηση (του Ομίλου) όταν ένα ΙΡΟ της θυγατρικής θα μπορούσε να αντλήσει περί το 1,5 δισ$ (με μετριοπαθείς υπολογισμούς αναλυτή ο οποίος παρακολουθεί διαχρονικά τον Ομιλο). ...

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ