Πόσο κοστίζει η πολιτική αντιπαράθεση, ο μετοχικός οργασμός στην πληροφορική και το 18% της Εθνικής

Πόσο κοστίζει η πολιτική αντιπαράθεση, ο μετοχικός οργασμός στην πληροφορική και το 18% της Εθνικής

Διχασμένη η BofA για τις ελληνικές τράπεζες και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η πολιτική αντιπαράθεση προβληματίζει τους επενδυτές

Κοινός τόπος στην επενδυτική κοινότητα πως η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις ευρωεκλογές έχει επιπτώσεις και στο επιχειρηματικό πεδίο. Η-δημοσκοπική- φθορά της κυβέρνησης, οι...εκροές-κυρίως προς τα δεξιότερα της Ν.Δ- οι σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δυσχεράνει τους χειρισμούς και των παραγωγικών υπουργείων.

Εάν σ' αυτά προστεθούν ο διπλός "πάγος" από τον οίκο Moody's, η προειδοποίηση της JPMC θα έλεγε κάποιος πως το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο- και συγκριτικά με το μέχρι πρότινος- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις ισορροπίες μεταξύ ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Σηματωρός, για ορισμένους, οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΒΟΑΚ, όπου ναι μεν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναδειχθεί σε προσωρινό ανάδοχο πλην όμως "τρέχει" διάστημα (10 ημερών) για το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων από τους άλλους διεκδικητές. Αρχές της προσεχούς εβδομάδας, με την λήξη του 10ημέρου, θα είναι πολύ πιο σαφής η εικόνα ως προς τις διεργασίες που παρασκηνιακά διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα.

Πάει για τέλος του χρόνου η πώληση του 18% της Εθνικής

Τέλη Μάη λήγει το 6μηνο lockup για την διάθεση του 18,39% του μ.κ της Εθνικής που έχει μείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Θεωρητικά, από αρχές Ιουνίου θα μπορούσαν Ταμείο και οικονομικό επιτελείο να ενεργοποιήσουν την διαδικασία να δοθεί το ποσοστό (συνδυαστικά; με ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του να μεταφερθεί στο Υπερταμείο). Ωστόσο, σε αυτή την συγκυρία έρχεται ο Γιάννης Στουρνάρας (mononews) να διευκρινίσει πως, προηγείται η συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτιας, με το placement για το 18% της Εθνικής να πηγαίνει για το τέταρτο 3μηνο 2024. Προφανώς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος συζήτησε τις εξελίξεις και με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ηλία Ξηρουχάκη γνωρίζει πολύ καλά την βαρύτητα όσων δηλώνει.

Μετοχικός... οργασμός στην πληροφορική

Για τις τελευταίες- πιο τελευταίες, με αφορμή το πακέτο για το 5% του μ.κ της Qual, την Παρασκευή- το fpress σας ενημέρωσε έγκαιρα-από νωρίς το πρωί της Τρίτης- τόσο για το ποσοστό που απόκτησε ο Ηλίας Γκότσης (Eurotankers) όσο για την προοπτική συμμετοχής στο εγχείρημα και του Δημήτρη Μπάκου (εκ των βασικών μετόχων της Intrakat). Με limit up της μετοχής στα 1,27 ευρώ "απάντησε" η κοινότητα, με αυξημένες συναλλαγές. Από κοντά και η CPI, επίσης με υψηλό τζίρο και αγορές έως τα 0,776 ευρώ. Για τους insiders το επόμενο play του κλάδου, άλλωστε διευκολύνει η αποτίμηση των μόλις 8 εκατ. ευρώ.

"Διχασμένη" η BofA για τις ελληνικές τράπεζες

Διακριτά πιο συγκρατημένη η BofA στην τελευταία (χθεσινή) έκθεση της για το εγχώριο banking. Την εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ξεκινά η Bank of America, έχοντας για αρχή μια πιο ισορροπημένη άποψη για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, θέτοντας σύσταση «buy» για τις δύο εξ αυτών και σύσταση «underperform» (υποαπόδοση) για τις άλλες δύο. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος, ξεχωρίζει σε επίπεδο τοποθετήσεων και αξίας, στη βάση του «story» ανάκαμψης της οικονομίας, τη Eurobank (υψηλότερα περιθώρια ανόδου) και την Τράπεζα Πειραιώς (η πιο φθηνή επιλογή) θέτοντας σύσταση «buy» και για τις δύο, με τιμές στόχους τα 2,45 ευρώ και τα 4,65 ευρώ αντίστοιχα. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η στάση των Moody's, JPMC επηρεάζει ανάλογα τα ξένα σπίτια. Πολύ πιθανά (συγ) κρίνοντας την τελευταία με την αμέσως προηγούμενη της BofA, ένα μικρό "κατέβασμα" ταχύτητας είναι εμφανές.

Στην τελική ευθεία το κοινοπρακτικό της Intralot

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταμίευση του κοινοπρακτικού δανείου ως 100 εκατ. ευρώ της Intralot, με διοργανωτές τις Πειραιώς και Εθνική. Από 25 εκατ. η κάθε μια, Optima Bank και Attica Bank θα καλύψουν ως 20 εκατ. ευρώ έκαστη. Στην έκδοση θα συμμετάσχει και η Παγκρήτια.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ