Το "κλειδί" ανόδου του ΑΔΜΗΕ, τα σενάρια για νέο placement στην Helleniq Energy και τα τρία Intra...

Το "κλειδί" ανόδου του ΑΔΜΗΕ, τα σενάρια για νέο placement στην Helleniq Energy και τα τρία Intra...

Δυνατές συγκινήσεις προσφέρει το ταμπλό του ΧΑ

ΑΔΜΗΕ: "Κλειδί" ανόδου το WACC, το παράπονο του Μανούσου και η peanuts αποτίμηση του Διαχειριστή

Στα 2,42 ευρώ με άνοδο 2,98% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στην χθεσινή συνεδρίαση. Στο 9,01% η θετική μεταβολή από την αρχή του έτους, για πρώτη φορά συμβαδίζει με αυτήν της αγοράς, ανοδική τάση που συνοδεύεται με σταθερά αυξημένες συναλλαγές. Ενδεικτικά οι 347 χιλ. τμχ στην χθεσινή συνεδρίαση.' Με αποτίμηση 561,4 εκατ. θεωρείται under value για εταιρεία συμμετοχών (και όχι μία απλή Α.Ε) όπως σημειώνει ο Μανούσος Μανουσάκης.

Οντως, ουσιαστικά πρόκειται για holding- και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του σχήματος που από κοινού με την National Grid συμμετέχουν- από 50%- στον Saudi Greek Interconnection (δλδ τον φορέα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας) διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατ. Ευρώπη, συμμετέχει στον Great Sea Interconnector (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα)κ.α. Σε ορισμένα έργα συμμετέχουν είτε η EBRD είτε το ERDF (λ.χ. με 250 εκατ. στο project "Αριάδνη"-σύνδεση Κρήτης-Αττικής).

Σύμφωνα με αναλυτή το "κλειδί" της δίκαιης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ είναι το WACC που διαμορφώνεται στο 7,5% (αντιστοιχώντας σε περιθώριο ανόδου έως 40%). Συγκριτικό πλεονέκτημα το λεγόμενο "μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου" (απόδοση που μπορεί να καταβάλει μία επιχείρηση στους μετόχους της για την χρηματοδότηση των assets της) που για την περίπτωση του σχήματος δεν έχει ενσωματωθεί στην "εσωτερική αξία". Το γεγονός της εμφανούς βελτίωσης της χρηματιστηριακής παρουσίας συνδυαστικά με την σημαντική αύξηση συναλλαγών ενισχύει την εκτίμηση του αναλυτή πως "ενεργειακά" funds εντόπισαν την συγκεκριμένη...ειδοποιό διαφορά.

Helleniq Energy: Με το επόμενο placement στον FTSE25-Large Cap

Σταθερά ανοδική η πορεία για τη μετοχή της HelleniQ Energy από την στιγμή που απορροφήθηκε η προσφορά (κυρίως ) hedge funds μετά το placement του 11% του μ.κ. Αρχές Δεκεμβρίου (7/12) PO&IH και ΤΑΙΠΕΔ οι δύο βασικοί μέτοχοι διέθεσαν (σε αναλογία 60/40) το 11% της συμμετοχής προκειμένου να διευρυνθεί η "ελεύθερη διασπορά". Στα 7 ευρώ η διάθεση, με αρκετά "επιθετικά χαρτοφυλάκια" αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά/επενδυτικά ονόματα να παίρνουν θέσεις στη μετοχή. Τα μεν hedge funds- στην πλειονότητά τους- ρευστοποίησαν σε εύρος έως 7,20-7,30 ευρώ, προσφορά που απορροφήθηκε από ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές και 2-3 passive funds.

Πλέον η PO&IH (συμφερόντων Λάτση) ελέγχει το 40,4% και το Ταμείο το 31,2% του μ.κ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ να μην αποκλείουν ένα επόμενο-δεύτερο-placement ενδεχομένως στο τέταρτο 3μηνο (και ανάλογα με το κλίμα στις αγορές). Σε μία τέτοια περίπτωση το free float της εισηγμένης θα διευρύνονταν περαιτέρω που συνδυαστικά με την ανάλογη αποτίμηση θα μπορούσε να "επιτρέψει" την ένταξη της στον δείκτη MSCI Standard Greece. Στα 2,429 δισ. δυνητικά με διευρυμένη "ελεύθερη διασπορά" θα καλύπτονταν οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει η MSCI.

Συνεχίζουν να δίνουν υπεραξίες οι συμμετοχές του Προέδρου

Σε νέα υψηλά χθες, Intrakat (5,20), Intralot (1,226) και Intracom Holdings (5,20). Κοινός παρονομαστής υπάρχει και είναι η πλευρά του Σωκράτη Κόκκαλη- καθώς διατηρεί ένα 5,01 plus του μ.κ της κατασκευαστικής. "Χρυσή" συμμετοχή, εάν αναλογιστεί κάποιος σε τι τιμές είχε πουλήσει στην Winex αλλά και την συμμετοχή του στην αμκ με τιμή 1,17 ευρώ(είχε διαθέσει περίπου 5,1 εκατ. ευρώ) και την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό. Ωστόσο, οι insiders υποστηρίζουν πως υπάρχει και δεύτερος κοινός παρονομαστής των 3 εισηγμένων.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ