Ποιους βολεύει η πτώση στο ΧΑ, το φλερτ της Moody's στον Stefanos και η αναζήτηση 250 εκατ. ευρώ

Ποιους βολεύει η πτώση στο ΧΑ, το φλερτ της Moody's στον Stefanos και η αναζήτηση 250 εκατ. ευρώ

Dιανύουμε μία περίοδο που οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους υποβάλλουν τις προσφορές τους στο ΤΧΣ για την εξαγορά των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο

Θα παίξει ρόλο στο προσφερόμενο τίμημα η πτώση των τιμών;

Σαφώς και η πτώση του χρηματιστηρίου δεν είναι και ότι καλύτερο για τους επενδυτές και εν γένει για το σύνολο της αγοράς, ωστόσο κάποιοι είναι πολύ πιθανόν να ευνοηθούν αν και εφόσον η διόρθωση έχει και συνέχεια. Και για να εξηγούμαστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι διανύουμε μία περίοδο που οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους υποβάλλουν τις προσφορές τους στο ΤΧΣ για την εξαγορά των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο. Γνωστό τοις πάση ότι είναι θέμα 24ώρων να υποβάλει την προσφορά της η Eurobank, ενώ με βάση χθεσινό δημοσίευμα του euro2day, κάτι ανάλογο στοχεύει να κάνει και η ΑΛΦΑ. Για την μεν πρώτη, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank Holdings ενέκρινε την κατάθεση προσφοράς για την επαναγορά, με το εύρος εντός του οποίου θα κινηθεί η προσφορά να προσδιορίζεται μεταξύ 1,10 με 1,90 ευρώ ανά μετοχή. (Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,4865 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι το υψηλότερο προσφερόμενο τίμημα μπορεί να ανέλθει ως τα 98,9 εκατ. ευρώ για τις 52.080.673 μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ. Όμως, όσο υποχωρεί η τιμή προς το κάτω μέρος του εύρους επαναγοράς, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το…κέρδος .

Η περίπτωση της alpha bank

Για την περίπτωση της ΑΛΦΑ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του fpress.gr , μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα από την διοίκηση Ψάλτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο από την πλευρά του το ΤΧΣ, με βάση το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, η δεύτερη τράπεζα με την οποία θα… ασχοληθεί είναι η Εθνική. Μένει να δούμε αν τα επιχειρήματα Ψάλτη είναι ικανά να πείσουν την διοίκηση του Ταμείου και να παρακάμψει τη σειρά.

...η παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους...

Ωστόσο χρηματιστής, από τους παλιούς του...κάγκελου της Σοφοκλέους 10, ήταν της άποψης πως η διόρθωση των τραπεζικών εκτός από τις δύο τράπεζες βολεύει και τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν στον κλάδο από χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Ο λόγος; ακόμη και μετά την χθεσινή νέα διόρθωση του τραπεζικού κλάδου- συνολικά 5,4% σε διάστημα ενός μήνα- το "ταμείο" όσων έχουν τοποθετηθεί στο 6μηνο είναι στο συν 30,93% και 50,45% από την αρχή του έτους. Ακόμη και τώρα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αποφέρει την συγκριτικά μεγαλύτερη απόδοση από κάθε άλλον ευρωπαϊκό και μακράν του EuroStoxx Banks. ...

...και το Λονδρέζικο(?) σορτάρισμα

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξη η χθεσινή συνεδρίαση στους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Ενόσω οι διευθύνοντες (συν οι αποστολές) των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank ήταν στο Λονδίνο- στο πλαίσιο του συνεδρίου της BofA για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην Αθήνα λίγο μετά τις 12.00' πέρασε στο σύστημα εντολή διαχειριστή ξένου fund (με έδρα το Λονδίνο; δεν επιβεβαιώθηκε/δεν διαψεύσθηκε) για market πωλήσεις και στα 4 χαρτιά. Αποτέλεσμα; σε χρόνο d.t ο κλάδος "γύρισε" στο μείον, οι τιμές των μετοχών από το συν (έως 1,25%) υποχώρησαν κάθετα (μέχρι μείον 2,25%) καθώς ισχυρός αγοραστικός αντίλογος δεν υφίσταται, καν από τους έλληνες διαχειριστές των μετοχικών/μικτών ΑΕΔΑΚ.

Ανησυχία στους υπόλοιπους

Είναι γνωστό πως για την Κύρια Αγορά του Χ.Α, ετοιμάζεται η είσοδος της Optima Bank,η πρώτη τράπεζα που θα εισέλθει στην αγορά, μετά από 17 έτη, ενώ στους επομένους μήνες σχεδιάζεται η δημόσια εγγραφή της Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development και των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates (το 91,9% ανήκει στη Fourlis και 8,11% της Autohellas) , Noval (η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων ) και Οrilina. Λίγο αργότερα, χρονικά μιλώντας, με βάση τα όσα έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης , αρχές του 2024 ετοιμάζεται και η εισαγωγή του 20%+10% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστηριο Αθηνών. Τα περί μετοχοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την διάθεση ποσοστού της HelleniQ Energy από τους Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ, έχουμε χρόνο να τα δούμε.

Η Moody's "φλερτάρει" τον Stefanos

Η Moody's "φλερτάρει" τον Stefanos και η κυβέρνηση προσβλέπει στο μεταναστευτικό για να λύσει το δημογραφικό.\ Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες μας μετέφερε πηγή του fpress, που παρακολούθησε το προχθεσινό event της Moody's για το upgrade της ελληνικής οικονομίας. "Πίσω από τις κλειστές πόρτες" ειπώθηκαν ενδιαφέροντα που άμεσα/έμμεσα αφορούν από το πως βλέπουν οι άνθρωποι του υπ. 1 οίκου αξιολόγησης από την πολιτική και την οικονομία μέχρι ζητήματα που αφορούν λ.χ. το δημογραφικό. Σύμφωνα πάντα με την πηγή, οι του αμερικανικού οίκου βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- δλδ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ένας "δικός" τους, άνθρωπος των αγορών παραπέμποντας στην πρότερη θητεία του Stefanos (Kasselakis) στην Goldman Sachs. Ως ex Goldman Sachs αναφέρθηκε από 2-3 αναλυτές του οίκου, δημιουργώντας αίσθηση στην ομήγυρη. Επίσης σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με το δημογραφικό (συνταξιοδοτικό κ.λ.π) ως (δυνητικού) μελλοντικού κινδύνου για το country growth ο αναλυτής (της Moody's) είπε (επί λέξει) "...όταν συζητήσαμε με την κυβέρνηση ξεκάθαρα μας είπαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και κοιτάνε να διαχειριστούν τη μετανάστευση με τρόπο που θα λειτουργήσει στο να μειωθεί το πρόβλημα (σ.σ. δημογραφικό). ...

Πάρε και εσύ ένα στεγαστικό δάνειο. Μπορείς;

Χορήγηση στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα; Την έριξε την ιδέα το υπουργείο Οικονομικών, θα φτιάξει και το σχετικό πλαίσιο αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Διεθνής εμπειρία υπάρχει αλλά η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τεράστια ποσοστά αθετήσεων όσον αφορά στην εκπλήρωση προηγούμενων δανειακών υποχρεώσεων. Μπορεί τα κόκκινα δάνεια να έχουν περιοριστεί στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά αυτό συμβαίνει διότι έχουν μεταφερθεί στα χαρτοφυλάκια των servicers. Θα έρθει λοιπόν η fintech εταιρεία ή το fund θα πάρει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας -η εποπτεία της αρχής πάνω από όλα- και θα δανείσει τους αγοραστές ακινήτων με δελεαστικότερους όρους συγκριτικά με τις συστημικές τράπεζες αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο; Και τελικά, οι χορηγήσεις στην Ελλάδα είναι περιορισμένες επειδή λείπει ο ανταγωνισμός ή επειδή οι τιμές των ακινήτων και τα επιτόκια έχουν ξεφύγει; Δεν δίνονται χορηγήσεις επειδή κρίνεται ότι οι αιτούντες δεν πληρούν τα κριτήρια; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.

Η βαλίτσα με τα μαύρα και η πώληση του ρετιρέ

Η σκηνή έχει επαναληφθεί σε άπειρα συμβολαιογραφικά βιβλία. Το συμβόλαιο γράφει 100.000 ευρώ, η επιταγή που παραδίδεται στον πωλητή γράφει και αυτή 100.000 ευρώ, και ξαφνικά, όταν σκύβει ο συμβολαιογράφος να πάρει τη σφραγίδα από το συρτάρι, βγαίνει ο χαρτοφύλακας με τα επιπλέον 100.000 ευρώ σε κολλαριστά χαρτονομίσματα. «Και πώς θα το σταματήσετε αυτό;». Ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Δεν θα το σταματήσουν, είναι η απάντηση. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι με αυστηρές κυρώσεις, να φοβίσουν ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των προθύμων να κάνουν την συναλλαγή με μαύρα. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο πωλητής που θα πάρει τη βαλίτσα, δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει με αυτά τα χρήματα αγορά περιουσιακού στοιχείου καθώς υπάρχει και το πόθεν έσχες.

Προσδοκίες… μηδέν για το καλό μας

Ποια θα είναι η πρόβλεψη από επιπλέον έσοδα που θα αποφέρουν τα 10 μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού; Μηδέν είναι η απάντηση. Αλλά για το… καλό μας. Αν τα μέτρα αποδώσουν και αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα πάνω από τις προβλέψεις, η κυβέρνηση θα στείλει ακόμη ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. Αν δεν αποδώσουν, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Σίγουρα είναι καλύτερο αυτό από το να δημιουργηθούν προσδοκίες και μετά θα διαψευστούν.

Στο… ακουστικό μας για τον ΦΠΑ στα εισιτήρια

Τα λέγαμε και χθες. Θα ακριβύνουν ή όχι τα εισιτήρια του μετρό από την 1/1/2024 λόγω ΦΠΑ; Ερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών αλλά δεν απάντησε και παρέπεμψε στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο λόγος; Για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ και δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ