To "Πλαίσιο" θέλει την Κωτσόβολος, ενώ η Jumbo ούτε για...πλάκα

To "Πλαίσιο" θέλει την Κωτσόβολος, ενώ η Jumbo ούτε για...πλάκα

Κωτσόβολος: Διαμετρικά αντίθετοι Βακάκης - Γεράρδος

Το ενδεχόμενο εξαγοράς της "Κωτσόβολος" άνοιξε ο Κώστας Γεράρδος, με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΛΑΙΣΙΟ να είναι-επί της ουσίας- ο πρώτος που εκδηλώνει ενδιαφέρον για το "πωλητήριο" της Curry's στην ελληνική θυγατρικής της. Προφανώς το να πει πως, ενδιαφέρεται κάποιος για μία εταιρεία-αλυσίδα μεγέθους μίας "Κωτσόβολος" δεν σημαίνει και πολλά, ενώ δημιουργεί ανέξοδα επικοινωνιακό θόρυβο. Εύλογο το ερώτημα θα ταίριαζε στο πλάνο ανάπτυξης που είχε στο μυαλό του Γιώργος Γεράρδος-ιδρυτής της Πλαίσιο Comptures- η "Κωτσόβολος" ;

Follow the money, θα απαντούσε ένας έμπειρος deal maker, κατά πόσον συμφέρει και πότε θα βγάλει τα χρήματα της μία εξαγορά με το τίμημα που έχουν βάλει οι Αγγλοι, κάπου στα 300-350 εκατ. εκτός και εάν χαμηλώσουν πολύ τον πήχη των απαιτήσεων τους, πόσο; εξαρτάται εάν ο υιός Γεράρδος το εννοεί και εάν ναι, τι θα έχουν να πουν οι τραπεζίτες γιατί υπέρογκοι δανεισμοί σε αυτά τα κόστη χρήματος έχουν τις δυσκολίες τους. Με το προηγούμενο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, ακόμη και ένα leveraged buy out θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Με το υφιστάμενο όμως; Σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση ενδιαφέροντος- και μόνον- αν μη τι άλλο δημιούργησε επικοινωνιακά αίσθηση (δωρέαν διαφήμιση...) και λόγω του μικρότερου μεγέθους της ΠΛΑΙΣΙΟ σε σχέση με την "Κωτσόβολος". Μία λεπτομέρεια από την εκδήλωση, όπου ο υιός Γεράρδος έριχνε την "βομβίτσα" του, ο πατήρ και ιδρυτής (το επαναλαμβάνω) της εταιρείας παρακολουθούσε αμίλητος, δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο.

Θα το επεκτείνω, καθώς προ ημερών είχε ερωτηθεί- για το αν θα ενδιαφερόταν για την "Κωτσόβολος"- ο Απόστολος Βακάκης με τον ιδρυτή/βασικό μέτοχο της Jumbo να απαντά με 3 λέξεις Ούτε Για Πλάκα...τόσο κατηγορηματικά που προκάλεσε αίσθηση στους παριστάμενους. Αιτιολογώντας μάλιστα την απάντηση του, αποδόμησε πλήρως το μοντέλο ανάπτυξης/πωλήσεων με το οποίο λειτουργεί η αλυσίδα. Ο Απόστολος Βκάκης πρόταξε την τεχνολογία για να αναπτύξει την εκτίμηση πως τα προϊόντα που εμπορεύονται αυτού του είδους οι επιχειρήσεις-σύντομα- θα καλύπτεται από το e-commerce, τις πλατφόρμες κ.λ.π Θα είχε ενδιαφέρον η άποψη του Γιώργου Γεράρδου στα όσα υποστήριξε (και πρόβλεψε ; )ο Απόστολος Βακάκης.

==================================================

ΠΕΙΡΑΙΩΣ για ΓΕΚ

Στα 20,7 ευρώ ανεβάζει η Πειραιώς securities την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συνοπτικά οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εξηγούν ότι ως ο μεγαλύτερος παίκτης στις υποδομές, αναμένεται να είναι από αυτούς που θα επωφεληθούν από το βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον. "Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας ελκυστικός τρόπος να επενδύσει κάποιος στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023" το μότο της Πειραιώς. Στα 1,487 δισ η αποτίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 2,203 δισ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με τους αναλυτές να σημειώνουν πως. το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που ήδη διαθέτει αποτιμάται στο 1 δισ. με βάση το χαμηλότερο risk free rate σε 3,5% από 4,5% δεδομένου του investment grade.

====================================================

EUROBANK: Γκαζώνει...

Με άνοδο 27,46% το τελευταίο 3μηνο η μετοχή της Eurobank διαγράφει μία θεαματική πορεία, με αποτέλεσμα στην αρχή της εβδομάδας να προσπεράσει τον ΟΠΑΠ- στην κατάταξη βάσει της χρηματιστηριακής αξίας- ανεβαίνοντας στην 3η θέση. Στα 6,037 δισ. στην χθεσινή συνεδρίαση με τον ΟΠΑΠ να αποτιμάται 5,980 δισ. να υποχωρεί στην 4η. Πλέον η Eurobank αρχίζει να έχει βλέψεις και για την 2η που καταλαμβάνει ο ΟΤΕ στην αποτίμηση των 6,418 δισ. Με τη μετοχή του Οργανισμού να ενισχύεται στο 3μηνο μόλις 5,56% έναντι του αντίστοιχου 27,46% της Eurobank, δεν είναι λίγοι στην αγορά που θεωρούν ότι με ακόμη ένα τέτοιο 3μηνο η 2η θέση της ανήκει.

===================================================

AMBROSIA CAPITAL: UpSide 43% για AEGEAN

Κάλυψη της μετοχής της AEGEAN ξεκινά η Ambrosia Capital, δίνοντας τιμή-στόχο τα 15,9 ευρώ και σύσταση "αγορά". "Ξεκινάμε κάλυψη στην AEGEAN Airlines τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, με καλή θέση σε μία αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία, αποδοτική βάση κόστους και επενδύσεις στον στόλο των αεροσκαφών..." σημειώνουν οι επιτελείς του fund. Η Aegean τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολλαπλασιαστή P/E 6,8x/6,2x για το 2023 και το 2024, υποδηλώνοντας discount 21%/7% έναντι ομοτίμων. Θεωρούμε τις μέσες εκτιμήσεις για τα EBITDA ως ξεπερασμένες/συντηρητικές και είναι πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά. Αναφέρει ότι η Aegean σημείωσε το πρώτο της θετικό EBITDA στα 19 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2023, σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο σε σύγκριση με αρνητικά 16 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Εκτιμά ότι φέτος τα EBITDA θα φτάσουν τα 374 εκατ. ευρώ.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ