Γαλλία: Eπιτάξεις εργαζομένων στα διυλιστήρια - Συνεχίζονται οι απεργίες στον τομέα της ενέργειας

 Γαλλία: Eπιτάξεις εργαζομένων στα διυλιστήρια - Συνεχίζονται οι απεργίες στον τομέα της ενέργειας

Σε χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων προχώρησε η κυβέρνηση

 

Αρκετά γαλλικά διυλιστήρια εξακολουθούσαν να εμποδίζονται να παραδίδουν προϊόντα μετά από δύο εβδομάδες απεργιών, προκαλώντας διακοπή της παραγωγής και του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ απόπειρες επίταξης εργαζομένων στο διυλιστήριο Fos πυροδότησαν συμπλοκές με την αστυνομία.
Οι κινητοποιήσεις είναι μέρος ενός πανεθνικού κινήματος κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία κατά δύο χρόνια στα 64, η οποία αναγκάστηκε να περάσει από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να δώσει εντολή στους εργαζομένους να επαναλάβουν τη λειτουργία του διυλιστηρίου Fos που λειτουργεί από τη θυγατρική της ExxonMobil Esso, δήλωσε ο κυβερνητικός υπουργός Clement Beaune.

Η επίταξη είναι για τρεις υπαλλήλους ανά βάρδια και ισχύει για 48 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας.
Ξέσπασαν επεισόδια στο χώρο του Fos μετά την εντολή επίταξης, με το BFM TV να δείχνει το διυλιστήριο τυλιγμένο με δακρυγόνα, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Τα πρατήρια καυσίμων είναι γενικά καλά εφοδιασμένα σε εθνικό επίπεδο, αλλά εντάσεις στον εφοδιασμό διαμορφώνονται σε ορισμένες περιοχές στη νότια Γαλλία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher.
Τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων έχουν χρησιμοποιηθεί «στοχευμένα» από τις αρχές Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τυχόν ελλείψεις, λέγοντας ότι τα στρατηγικά αποθέματα είναι εμπιστευτικά δεδομένα.

Το διυλιστήριο της Νορμανδίας που διαχειρίζεται η πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies θα κλείσει την Τρίτη λόγω της απεργίας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, καθώς η κινητοποίηση κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό επεκτάθηκε στη 14η ημέρα.

Οι διακοπές παραγωγής σε άλλες εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η TotalEnergies παρέμειναν αμετάβλητες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Περίπου το 36% του επιχειρησιακού προσωπικού στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies απεργούσε το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Από την πλευρά της ηλεκτρικής ενέργειας, η γαλλική ισχύς μειώθηκε κατά 15,6 γιγαβάτ (GW) λόγω της διακοπής σε πυρηνικούς, θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, δήλωσε αξιωματούχος του συνδικάτου.

Αυτό ισοδυναμεί με το 28% της γαλλικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας RTE του δικτύου. Ωστόσο, η Γαλλία εξήγαγε 1,6 GW σε γείτονες, έδειξαν τα στοιχεία RTE, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια προσφορά είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.
Η συντήρηση μπλοκαρίστηκε επίσης σε 11 γαλλικούς αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένου του αντιδραστήρα Penly 1 που διαπιστώθηκε ότι είχε ρωγμές λόγω διάβρωσης λόγω καταπόνησης αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της CGT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ