ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός θα δείξει εάν οι αγορές έχουν δίκιο

Τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού θα είναι μια δοκιμή για το ποιος έχει δίκιο η FED ή οι αγορές

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός θα δείξει εάν οι αγορές έχουν δίκιο

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι αγορές μετοχών και ομολόγων εκπέμπουν αποκλίνοντα μηνύματα για την οικονομία και τη μελλοντική πολιτική της Federal Reserve. Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιός έχει δίκιο.

Οι αγορές ομολόγων ήταν επιφυλακτικές. Οι αποδόσεις των διετών Treasuries έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι traders γίνονται επιφυλακτικοί με τα hawkish μηνύματα της Fed ενόψει της τελευταίας ανάγνωσης για τις τιμές καταναλωτή. Οι μετοχές έχουν ανησυχήσει λιγότερο. Εν μέσω της επαναξιολόγησης στην αγορά χρέους, ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 1,5% σε αυτό το διάστημα.

Η αποσύνδεση μιλάει για τις εναλλακτικές πραγματικότητες που τιμολογούνται από τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Το front-end της καμπύλης του Treasury έχει ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για έναν τελικό προορισμό για επιτόκια που είναι πάνω από 5%, με ορισμένους τολμηρούς traders επιλογών να προετοιμάζονται για πιθανότητα 6%. Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να τιμολογείται για μια οικονομία που αντέχει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της Fed να δροσίσει την οικονομία του πληθωρισμού, μια ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει μια βασική δοκιμασία στα στοιχεία του πρωινού της Τρίτης.

«Η χρηματιστηριακή αγορά θέλει να έχει την πίτα της και να την τρώει επίσης», δήλωσε ο Dan Suzuki, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors. «Η αγορά τιμολογεί σε ένα σενάριο Goldilocks για καλύτερη ανάπτυξη αλλά συνεχιζόμενη αποπληθωρισμό και πιθανώς υποτιμολόγηση των αρνητικών κινδύνων τόσο από την πλευρά της ανάπτυξης όσο και από την πλευρά του πληθωρισμού».

Αφού η εκστρατεία της Fed για την καταπολέμηση του πιο καυτού πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες έπληξε μετοχές και ομόλογα το 2022, και οι δύο αγορές συσπειρώθηκαν για να ξεκινήσουν φέτος καθώς αυξανόταν η αισιοδοξία ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας σύσφιξης.

Αυτό το δίδυμο ράλι έχει σκοντάψει τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ οι αποδόσεις του Treasury εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από ό, τι στο τέλος του 2022, οι αποδόσεις των δύο ετών την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από τις αρχές Νοεμβρίου και συνέχισαν να ανεβαίνουν τη Δευτέρα. Ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 1,1% την περασμένη εβδομάδα, εξαφάνισε αυτές τις απώλειες τη Δευτέρα, αποκαθιστώντας την άνοδο σχεδόν 8% του 2023.

Η επανεξέταση ωθήθηκε από την έκθεση του Ιανουαρίου για την απασχόληση, η οποία έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας από τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι traders των swaps βλέπουν τώρα το επιτόκιο πολιτικής της Fed να κορυφώνεται περίπου στο 5,2% τον Ιούλιο, έναντι περίπου 4,9% νωρίτερα φέτος. Η ανατιμολόγηση είναι περισσότερο σύμφωνη με τη διάμεση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed λίγο πάνω από το 5,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ