Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα

Η παραγωγή πετρελαίου Mαρτίου θα μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα Το αργό σημειώνει άλμα 2% στο Λονδίνο εν μέσω κινδύνου νέας αναταραχής στις αγορές

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στα ανώτατα όρια τιμών της Δύσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η μείωση της παραγωγής αντιποίνων, που ισοδυναμεί με περίπου 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έχει υπονοηθεί επανειλημμένα από το Κρεμλίνο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7 άρχισαν να συζητούν για το ανώτατο όριο της τιμής των ρωσικών εξαγωγών. Η κίνηση απειλεί με νέα αναταραχή σε μια αγορά πετρελαίου που κατά τα άλλα έχει πάρει στα μέτρα της τις απαγορεύσεις της ΕΕ στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άλμα στην είδηση, με το Brent να διαγράφει προηγούμενες απώλειες για να αυξηθεί έως και 2% στα 86,50 δολάρια το βαρέλι από τις 8:50 π.μ. στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα είναι μια παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μια επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης», ανέφερε ο Νόβακ σε δήλωσή του την Παρασκευή. Οι περικοπές παραγωγής του Μαρτίου θα διασφαλίσουν την «ανάκαμψη των σχέσεων της αγοράς».

Η κίνηση της Μόσχας βαθαίνει τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τον OPEC+, του οποίου ηγείται η Ρωσία μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Σε συνεδρίαση της επιτροπής νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπουργοί της ομάδας δεν είδαν την ανάγκη να αλλάξει το όριο παραγωγής της, το οποίο διαρκεί μέχρι το τέλος του 2023.

Μετά την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγών της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών «οι περισσότεροι παρατηρητές περίμεναν κάποια απώλεια παραγωγής και η Μόσχα μπορεί απλώς να προσπαθεί να παρουσιάσει μια υποχρεωτική περικοπή ως εθελοντική επιλογή πολιτικής», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αμφιβάλλω ότι οι εταίροι της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ αιφνιδιάστηκαν και δεν αναμένω ότι η μείωση της προσφοράς θα αλλάξει την πολιτική τους στάση "stay put"».

Προς το παρόν, η Ρωσία είναι σε θέση να πουλήσει τους όγκους πετρελαίου της σε ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που επιβάλλονται από τα δυτικά έθνη, δήλωσε ο Νόβακ. «Κατά τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της αγοράς», είπε.

Τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η πτώση περίπου 40 δολαρίων το βαρέλι στο αργό Brent από τον Ιούνιο ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας. Η έκπτωση με την οποία το αργό των Ουραλίων — η κύρια εξαγωγική βαθμίδα της Ρωσίας — εμπορεύεται στο διεθνές σημείο αναφοράς έχει επίσης διευρυνθεί καθώς η απαγόρευση εισαγωγών της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών G-7 ανάγκασαν τη χώρα να αναζητήσει νέες αγορές και εναλλακτικές μεθόδους αποστολής.

Ακόμα κι έτσι, η ρωσική παραγωγή ήταν εκπληκτικά ανθεκτική. Από τότε που έφτασε στο χαμηλό των 10,05 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μετά την εισβολή τον Απρίλιο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέκαμψε σε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα τέλη του 2022. Παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο, παρά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές αργού της χώρας στις 5 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ