Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια

Η αισιόδοξη τιμολόγηση των τιμών «δεν είναι συνεπής», λέει η SocGen Η ΕΚΤ θεωρείται πιο γερακίσια καθώς η Fed, η BOE πραγματοποιούν επίσης συνεδριάσεις για τα επιτόκια

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια

Το σκηνικό είναι έτοιμο για μια σύγκρουση μεταξύ των traders που στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων και της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι έτοιμη - για άλλη μια φορά - να υποστηρίξει την ανάγκη εξάλειψης του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέπληξε τους επενδυτές πριν από έξι εβδομάδες επειδή υποτίμησαν την έκταση των αυξήσεων που απαιτούνται για να τεθούν υπό έλεγχο οι διογκούμενες τιμές και στη συνέχεια επανέλαβε το μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτόν τον μήνα.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα ομόλογα της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές αντιστάθηκαν στις προειδοποιήσεις για επιθετική σύσφιξη τους επόμενους μήνες και συνέχισαν να τιμολογούν τη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις καθορισμού επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και οι υπεύθυνοι στρατηγικής από τη Nomura Holdings Inc. έως τη Societe Generale SA δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ποιος θα χτυπήσει τον πιο γερακίσιο τόνο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Λαγκάρντ να προσθέσει επιπλέον παγετό στα σχόλιά της για να προκαλέσει διόρθωση της αγοράς σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό έρθουν πιο ήπια από τις προβλέψεις.

«Αναμένουμε μια αναμέτρηση μεταξύ της ΕΚΤ και των αγορών», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura Andrzej Szczepaniak. «Είναι σαφές ότι οι αγορές εμφανίζονται πρόθυμες να αμφισβητήσουν το μάντρα της ΕΚΤ "πολλαπλές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης"».

Οι ανταλλαγές δείχνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων μισής ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη Πέμπτη είναι μια τελειωμένη συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε υψηλό 15 ετών 2,5%. Ωστόσο, οι traders βλέπουν μόλις 70% πιθανότητα για άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και στη συνέχεια αρχίζουν να τιμολογούν σε περικοπές στο βασικό επιτόκιο από περίπου τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Στο Νταβός, η Λαγκάρντ κάλεσε τους εμπόρους που έχουν πάρει στοιχήματα dovish rate «να αναθεωρήσουν τη θέση τους». Καλά θα κάνουν να το κάνουν». Οι συνάδελφοί της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, θέλουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας.

"Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς δεν είναι συνεπής", έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Societe Generale, συμπεριλαμβανομένου του Ninon Bachet, σε σημείωμα την Πέμπτη. «Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει στο 3,75%, με ανοδικούς κινδύνους, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να τιμολογήσει περισσότερο».

Βλέπει τις αποδόσεις του 10ετούς bund να διαπραγματεύονται στο 2,5% έως 3% το πρώτο εξάμηνο και συνιστά τη χρήση επιλογών για την εξασθένιση της υπερβολικής τιμολόγησης μείωσης επιτοκίου. Ακόμη και μετά από πρόσφατο selloff, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων βρίσκονται πάνω από 30 μονάδες βάσης κάτω από το ανώτατο επίπεδο της 30ής Δεκεμβρίου, στο 2,25%. Και ενώ η αγορά τιμολογεί περίπου 30 μονάδες βάσης για μειώσεις επιτοκίων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, αυτά τα στοιχήματα είναι υπερβολικά, είπε.

Τουλάχιστον προς το παρόν, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται ικανή να διαχειριστεί περισσότερες αυξήσεις.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Inc. δεν προβλέπουν πλέον ύφεση φέτος, καθώς παράγοντες όπως ένας θερμότερος από το συνηθισμένο χειμώνας στην ενεργειακά αδύναμη Ευρώπη και η χαλάρωση των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας ενισχύουν την αισιοδοξία.

Συγκρίνετέ το με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο δύσκολε. Οι traders είναι λιγότερο σίγουροι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει αύξηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα, με τις ανταλλαγές να δείχνουν πιθανότητα 90%. Το ποσοστό είναι σήμερα 3,5%.

«Δεν φαίνεται ότι τα bunds έχουν όλες τις αυξήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management. Οι αποδόσεις των gilts και Treasuries δίνουν μια πολύ καλύτερη αντανάκλαση της σύσφιξης που θα έρθει από την BOE και τη Fed, είπε.

Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους traders να αναθεωρήσουν τις τιμές των επιτοκίων χαμηλότερα εάν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω επιβράδυνσης - προκαλώντας περισσότερα κέρδη για τα ομόλογα. Ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί από το ρεκόρ του 10,6% στο 9,2% και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών να μειώνεται στο 9%.

Ένα μέτρο που αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται επίσης να βελτιωθεί, αν και μόνο ελαφρώς. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της Gediminas Simkus, έχουν τονίσει τους κινδύνους γύρω από το πείσμα του δομικού πληθωρισμού, παρατηρώντας αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «πρέπει να ληφθούν ξεκάθαρα υπόψη».

Αλλά ακόμη και αν τα δεδομένα έρθουν καλύτερα από το αναμενόμενο, η παγκόσμια μάχη για την τιθάσευση της αύξησης των τιμών είναι απρόβλεπτη και θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέχεια. Οι έμποροι μπορεί να στραφούν στην Αυστραλία για μια προειδοποιητική ιστορία.

Τα στοιχεία εκεί αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 32 ετών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και ωθώντας τις αγορές χρήματος να τιμολογήσουν σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ μπορεί να λάβει χείρα βοηθείας από τη Fed, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ - οι οποίοι αναμένεται επίσης να αυξήσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα - καταστήσουν σαφές ότι η μάχη για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Οι ανταλλαγές που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι traders αναμένουν μειώσεις επιτοκίων σχεδόν 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ τα σημάδια επιβράδυνσης αυξάνονται - η Fed έχει παραδώσει αυξήσεις 425 μονάδων βάσης σε σύγκριση με 250 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ - η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με υγιή ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο και η Fed έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα αφήσει τα επιτόκια αυξημένα.

Σύμφωνα με τον Florian Ielpo, επικεφαλής μακροσκοπικής στην Lombard Odier Investment Managers, η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να συνεχίσουν να στέλνουν το μήνυμα ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.

«Η δουλειά τους είναι να πείσουν τις αγορές ότι οι μειώσεις επιτοκίων που έχουν τιμολογηθεί δεν έχουν θέση να είναι εκεί», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ