Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχωρεί ξανά, βάζοντας τη Fed σε τροχιά μείωσης

Πρώτη μηνιαία πτώση τιμών στη βενζίνη από το 2020 Ο βασικός δείκτης αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχωρεί ξανά, βάζοντας τη Fed σε τροχιά μείωσης

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ συνέχισε να επιβραδύνεται τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν κορυφωθεί, θέτοντας την Federal Reserve σε καλό δρόμο για να επιβραδύνει και πάλι τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, με το φθηνότερο ενεργειακό κόστος να τροφοδοτεί την πρώτη πτώση σε 2 1/2 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 6,5% από ένα χρόνο νωρίτερα, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκε 5,7% από ένα χρόνο νωρίτερα, ο βραδύτερος ρυθμός από τον Δεκέμβριο του 2021. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δείκτη, γνωστό ως βασικό ΔΤΚ, ως καλύτερο δείκτη υποκείμενου πληθωρισμού από τον ονομαστικό δείκτη.

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ενδείξεις των προηγούμενων μηνών, δείχνουν πιο σταθερές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει και μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη Fed να μειώσει σε μια αύξηση τριμήνου στην επόμενη συνεδρίασή της που λήγει την 1η Φεβρουαρίου. Τούτου λεχθέντος, το έργο της κεντρικής τράπεζας απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Η ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση, ιδίως για υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τη στενότητα της αγοράς εργασίας απειλούν να διατηρήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια πριν σταματήσει για να αξιολογήσει πώς ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης εδώ και δεκαετίες επηρεάζει την οικονομία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο για αρκετό καιρό και προειδοποίησαν να μην υποτιμηθεί η βούλησή τους να το πράξουν. Οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι λένε το αντίθετο.

Λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed Πάτρικ Χάρκερ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε αυξήσεις τριμήνου «στο μέλλον» καθώς πλησιάζει στο τελικό σημείο της εκστρατείας αύξησης.

Ο S&P 500 άνοιξε υψηλότερα και τα Treasuries προχώρησαν ενώ το δολάριο υποχώρησε. Όλα τα στοιχεία ταιριάζουν με τις διάμεσες εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.

«Μια ως επί το πλείστον ευνοϊκή έκθεση ΔΤΚ Δεκεμβρίου δίνει στη Fed περιθώριο να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου. Αναμένουμε ότι το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed θα κορυφωθεί στο 5% τον Μάρτιο και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους».

— Άννα Γουόνγκ, οικονομολόγος

Το κόστος στέγασης - που είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ - αυξήθηκε 0,8% τον περασμένο μήνα, μια επιτάχυνση από τον Νοέμβριο. Τα ενοίκια και το αντίστοιχο ενοίκιο των ιδιοκτητών αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσό, ενώ οι διαμονές σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 1,5% μετά την πτώση τους τον προηγούμενο μήνα.

Λόγω του τρόπου υπολογισμού αυτής της κατηγορίας, υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ των μέτρων σε πραγματικό χρόνο, τα οποία δείχνουν επί του παρόντος ότι τα ενοίκια αρχίζουν να μειώνονται και των δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας.

Αφαιρώντας την ενέργεια, το ενοίκιο και το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνεργάτες του τόνισαν τη σημασία της εξέτασης μιας τέτοιας μέτρησης κατά την αξιολόγηση της πορείας του πληθωρισμού της χώρας.

Αφαιρώντας επίσης την ιατρική περίθαλψη, μια προσαρμογή που βοηθά στην αντιστάθμιση μιας ιδιορρυθμίας στον υπολογισμό της ασφάλισης υγείας του ΔΤΚ, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσό.

Δεδομένου ότι οι μισθοί αποτελούν μεγάλο μερίδιο του κόστους αυτών των επιχειρήσεων, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αγορά εργασίας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προοπτικές του πληθωρισμού. Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασάις έδειξε κάποια επιβράδυνση στην αύξηση των αποδοχών, αλλά οι προσλήψεις παραμένουν ισχυρές και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό πέντε δεκαετιών.

Η επίμονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας παραμένει σταθερά εδραιωμένη, στηρίζοντας την αύξηση των μισθών και τις καταναλωτικές δαπάνες σε μια εποχή που η Fed προσπαθεί να την επιβραδύνει. Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,4% από τον προηγούμενο μήνα, τις περισσότερες σε πέντε μήνες. Ωστόσο, μειώθηκαν κατά 1,7% από ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ