Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχωρούν μετά τα σχόλια της Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων πριν μείνουν πάνω από το 5%

Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχωρούν μετά τα σχόλια της Fed

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών της Wall Street ήταν σταθερά καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τα hawkish σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve και στράφηκαν προς την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται την Πέμπτη για σαφήνεια σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,7%, υποχωρώντας από υψηλό οκτώ μηνών, καθώς οι μετοχές λιανικής και τεχνολογίας ηγήθηκαν της πτώσης. Τα συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq 100 περιόρισαν προηγούμενες απώλειες. Η Virgin Orbit Holdings Inc. του Ρίτσαρντ Μπράνσον κατέρρευσε στις συναλλαγές πριν από την αγορά των ΗΠΑ μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να στείλει τους πρώτους δορυφόρους της Βρετανίας σε τροχιά από το έδαφός της.

Οι χρηματιστές που ελπίζουν σε ένα γρήγορο τέλος στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων είχαν έναν έλεγχο πραγματικότητας τη Δευτέρα, όταν η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κάπου πάνω από 5%. Ο ομόλογός της στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια να παραμείνουν σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μιλά αργότερα σε εκδήλωση στη Σουηδία.

«Το ίδιο μοτίβο συνεχίζει να αναδύεται, με τους επενδυτές να προσκολλώνται σε οποιαδήποτε στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν ότι η οικονομία κρυώνει, μόνο για να δουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που πιστεύουν σαφώς ότι η δουλειά που καταρρίπτει τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία θα κυκλοφορήσει σχεδόν μία εβδομάδα αφότου τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί, θα είναι μεταξύ των τελευταίων τέτοιων αναγνώσεων που θα δουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πριν από τις 31 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. 1 συγκέντρωση.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index άλλαξε ελάχιστα, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς Treasury υποχώρησαν υψηλότερα στο 3,55%.

«Υπάρχει αυξανόμενη ελπίδα για μια ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία - αυτή η ελπίδα θα μπορούσε να τρυπηθεί εάν η Fed διατηρήσει μια σκληρή γραμμή στα επιτόκια», δήλωσε ο Russ Mold, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell. «Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ όταν μιλήσει αργότερα σε συνέδριο για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας στη Στοκχόλμη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη αντιπροσωπεύουν επίσης ένα τεστ για τη σχετική αισιοδοξία των αγορών μέχρι στιγμής φέτος».

Σε πιο φωτεινά νέα για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται τώρα να αυξηθεί 0,6% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn προειδοποιούν σε έκθεσή τους προς τους πελάτες για αδύναμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και λένε ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι πιστευόταν, σε περίπου 3,25% μέχρι το τέλος του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ