Άνοδος του πετρελαίου καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς πριν συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ+

Το καρτέλ συνεδριάζει για την προσφορά καθώς η ΕΕ προσπαθεί να συμφωνήσει σε ρωσικό ανώτατο όριο αργού Το WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κερδών

Άνοδος του πετρελαίου καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς πριν συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ+

Το πετρέλαιο ήταν σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του σε σχεδόν δύο μήνες, καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους ελέγχους του ιού και καθώς οι έμποροι προσβλέπουν σε μια συνεδρίαση του OPEC+ το Σαββατοκύριακο.

Το West Texas Intermediate διατηρήθηκε κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα σερί τεσσάρων ημερήσιων κερδών. Η άνοδος των τιμών έρχεται πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του αυτό το Σαββατοκύριακο, μαζί με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το αργό ήταν ευμετάβλητο καθώς το δολάριο εκτινάχθηκε μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και ενισχύοντας το δολάριο.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε ορισμένα μολυσμένα άτομα να απομονωθούν στο σπίτι, μια άλλη χαλάρωση της πολιτικής της για τον Covid Zero. Επιπλέον, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκάνγκ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται τώρα στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας τις προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας.

Το πετρέλαιο σημείωσε απότομη ανάκαμψη αυτή την εβδομάδα αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 τη Δευτέρα, με τις προοπτικές ζήτησης να βελτιώνονται λόγω της μείωσης της πολιτικής Covid της Κίνας μετά από διαμαρτυρίες. Υπήρξαν επίσης σαφείς ενδείξεις από αξιωματούχους της Federal Reserve ότι ο ρυθμός των αυξήσεων τν επιτοκίων θα επιβραδυνθεί καθώς ένας δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

«Είναι τα νέα για την Κίνα που έχουν θετικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Neil Beveridge, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στο Sanford C Bernstein στο Bloomberg Radio. «Από την πλευρά της προσφοράς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες καθώς οδεύουμε προς την επόμενη εβδομάδα».

Υπάρχουν προσδοκίες ότι ο OPEC+ θα συμφωνήσει να κρατήσει σταθερή την παραγωγή όταν η ομάδα συγκεντρωθεί για μια εικονική συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου. Οι traders παρακολουθούν επίσης για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, με την ΕΕ να κλείνει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι πριν από την προθεσμία της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ