Άνοδος της τιμής του πετρελαίου, πληροφορίες για μείωση παραγωγής από τον OPEC+

Τα μέλη της συμμαχίας πρόκειται να συγκεντρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσουν την παραγωγή Αξιωματούχοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην Κίνα σχεδιάζουν ενημέρωση για τον Covid σήμερα

Άνοδος της τιμής του πετρελαίου, πληροφορίες για μείωση παραγωγής από τον OPEC+

Το πετρέλαιο επέκτεινε την ανάκαμψη από το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο λόγω εικασιών ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του θα εμβαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς για να ανταποκριθούν στην εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το West Texas Intermediate ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε στα κέρδη τη Δευτέρα μετά από μια αναφορά ότι ο OPEC+ μπορεί να εξετάσει περιορισμούς της προσφοράς όταν τα μέλη συναντηθούν για να αξιολογήσουν την πολιτική παραγωγής αυτό το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας, το αργό είχε χτυπήσει το φθηνότερο από τον Δεκέμβριο, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 και οι διαδηλώσεις κατά των περιορισμών του ιού σε όλη την Κίνα έπληξαν τα εμπορεύματα.

Η ανάκαμψη του αργού ήρθε καθώς το δολάριο, το οποίο είχε ωφεληθεί εν μέσω των αναταραχών στην Κίνα αποδυναμώθηκε, βοηθώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα. Νέες διαδηλώσεις απέτυχαν να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρή αστυνομική παρουσία σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Πεκίνου. Οι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου covid στις 3 μ.μ.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά σχεδόν 10% αυτόν τον μήνα, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θέτει τις βάσεις για μια παγκόσμια επιβράδυνση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι ανησυχίες, καθώς και οι αμφιβολίες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα, ώθησαν τον OPEC+ να ανακοινώσει μια σημαντική μείωση της παραγωγής τον περασμένο μήνα και οι εκπρόσωποι της ομάδας λένε τώρα ότι οι πρόσθετες μειώσεις θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή. Πριν από τη συνεδρίαση, οι μετρήσεις της αγοράς που παρακολουθούνται ευρέως δείχνουν άφθονες βραχυπρόθεσμες προμήθειες αργού.

«Υπάρχει βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις προοπτικές της ζήτησης», δήλωσε ο Charu Chanana, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στη Saxo Capital Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Ο OPEC+ είναι πιθανό να συνεχίσει να ανησυχεί περισσότερο για την αρνητική εικόνα στην αγορά πετρελαίου και αυτό είναι πιθανό να αναγκάσει το καρτέλ να απαντήσει».

Οι παρατηρητές της αγοράς σταθμίζουν την επόμενη κίνηση της συμμαχίας. Ο σύμβουλος βιομηχανίας FGE δήλωσε ότι το καρτέλ μπορεί να αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια στη συγκέντρωση της 4ης Δεκεμβρίου για να αντιμετωπίσει μια παραπαίουσα αγορά, ενώ η RBC Capital Markets δήλωσε ότι δεν αναμένει είτε καμία αλλαγή στην προσφορά είτε μείωση έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια, ανάλογα εν μέρει με το πώς πήγαν οι τιμές αυτή την εβδομάδα.

Η συνεδρίαση του OPEC+ έχει προγραμματιστεί μία ημέρα πριν από την έναρξη των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές ροές αργού από τις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με περιορισμούς στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλες υπηρεσίες. Οι συνομιλίες μεταξύ διπλωματών της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο που αποτελεί μέρος του πακέτου έχουν σταματήσει. Το μέτρο έχει ως στόχο να στερήσει από τη Ρωσία έσοδα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η χώρα έχει πει ότι δεν θα πουλήσει αργό σε έθνη που τηρούν το ανώτατο όριο.

Οι βασικοί δείκτες της αγοράς έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά αυτό το μήνα, με τα άμεσα spreads -- τη διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων -- τόσο για το Brent όσο και για το WTI να κινούνται σε πτωτικά μοτίβα contango. Η διαφορά για το Brent ήταν 70 σεντς το βαρέλι σε contango, σε σύγκριση με 1,32 δολάρια σε υποχώρηση πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ