Άνοδος των μετοχών μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την χαλάρωση της καραντίνας στην Κίνα

Ο δείκτης αναφοράς για τις ασιατικές μετοχές σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Μάρτιο του 2020 Το δολάριο επεκτείνει την πτώση, υποχωρώντας έναντι των περισσότερων ομολόγων του G-10

Άνοδος των μετοχών μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την χαλάρωση της καραντίνας στην Κίνα

Οι παγκόσμιες μετοχές επέκτειναν τα κέρδη καθώς η υποχώρηση της Κίνας όσο αφορά την καραντίνα του Covid, πρόσθεσε ώθηση στο ράλι που ξεκίνησε στη Wall Street μετά τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξήθηκαν, ενώ ένα σημείο αναφοράς των ασιατικών μετοχών οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδο σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Ένας δείκτης των μετοχών τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε έως και 10% αφού η Κίνα μείωσε τον χρόνο που πρέπει να περνούν οι ταξιδιώτες και οι στενές επαφές στην καραντίνα. Η απόφαση, ήρθε μετά από έκκληση των ηγετών στο Πεκίνο για πιο ακριβή και στοχευμένα μέτρα ελέγχου του ιού.

Ένας δείκτης Bloomberg του greenback συνέχισε τις πτώσεις την Παρασκευή, προσθέτοντας σε μια πτώση 2% την Πέμπτη που ήταν η μεγαλύτερη κίνηση από το 2009. Το γουάν ενισχύθηκε, μαζί με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Τα εμπορεύματα από το πετρέλαιο έως το σιδηρομετάλλευμα και τον χαλκό σημεόωσαν άλμα στη μετατόπιση της Covid της Κίνας, με ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από την πτώση του FTX συνεχίστηκαν, ακόμη και καθώς άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τις ειδήσεις για την Κίνα.

Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μετά την άνοδο των Treasuries την Πέμπτη σε κίνηση που έστειλε τις αποδόσεις κάτω κατά 20 έως 30 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη των ΗΠΑ. Μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι traders υποβάθμισαν σχεδόν στο μηδέν τις πιθανότητες νέας αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα από την Federal Reserve τον Δεκέμβριο.

Ο ονομαστικός πληθωρισμός των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,7%, ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο, προτού ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των εμπορευμάτων. Πιο σημαντικό για τη Fed, το βασικό μέτρο που αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Κτυπήστε ξύλο, μπορούμε να ξεχάσουμε αυξήσεις 75 μονάδων βάσης όσο το επιτρέπουν τα εισερχόμενα δεδομένα, αλλά με τον πληθωρισμό να είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος, υποψιάζομαι ότι θα δούμε ποσοστά πάνω από 5% το επόμενο έτος», δήλωσε ο Matthew Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην StoneX Financial. «Και η Fed θα θέλει περισσότερα δεδομένα πριν υπαινιχθεί χαμηλότερο τερματικό επιτόκιο, ακόμη και αν οι αγορές συμπεριφέρθηκαν σαν να μειώθηκαν τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ωστόσο, το έντονο ράλι της Πέμπτης ανακτά μόνο εν μέρει τις απότομες απώλειες για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που σφυροκοπήθηκαν φέτος από τη σύσφιξη της Fed. Ο S&P 500 εξακολουθεί να υποχωρεί 17% και ο Nasdaq 100 υποχωρεί σχεδόν 30%, με αμφότερους να οδεύουν προς τα χειρότερα χρόνια τους από το 2008. Ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI υποχωρεί περίπου 18% φέτος.

Οι αξιωματούχοι της Fed φάνηκαν να υποστηρίζουν μια πτωτική τάση στις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από μια σειρά τεσσάρων αυξήσεων μεγέθους jumbo. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να παραμείνει η πολιτική σφιχτή.

Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Lorie Logan, δήλωσε ότι μπορεί σύντομα να είναι σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός για την καλύτερη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών. Η Mary Daly του Σαν Φρανσίσκο είπε ότι η μετριοπάθεια ήταν «καλά νέα», αλλά σημείωσε ότι «η παύση δεν είναι η συζήτηση, η συζήτηση παραιτείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ