FED: Νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια

«Συνεχιζόμενες αυξήσεις» έως ότου τα επιτόκια είναι «επαρκώς περιοριστικά» Η Fed θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη, τις καθυστερήσεις πολιτικής

FED: Νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πραγματοποίησαν την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ σηματοδότησαν επίσης ότι η επιθετική εκστρατεία τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να πλησιάζει την τελική του φάση.

Η Fed είπε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν «συνεχιζόμενες αυξήσεις» για να φέρει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που είναι «αρκετά περιοριστικό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου», σύμφωνα με τη δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Σε νέα πρόταση της δήλωσης, η Fed ανέφερε επίσης: «Κατά τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Η νέα γλώσσα έρχεται εν μέσω ακόμη ισχυρών αναγνώσεων για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας, ακόμη και καθώς τομείς όπως η στέγαση και η μεταποίηση έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.

Η ομόφωνη απόφαση ανεβάζει τον στόχο για το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος 3,75% έως 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η δήλωση δεσμεύει σταθερά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην εκστρατεία τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δρουν με καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις προοπτικές για μελλοντικές συναντήσεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 2:30 μ.μ. στην Ουάσιγκτον.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε αυτόν για να συζητήσουν εάν η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι, που αγωνίζονται να περιορίσουν τον πληθωρισμό που τρέχει κοντά σε υψηλό 40 ετών, συγκεντρώθηκαν λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις οποίες η οργή για τις πιέσεις στις τιμές ήταν κυρίαρχο θέμα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 8ης Νοεμβρίου θα μπορούσε να κοστίσει στους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον έλεγχο του Κογκρέσου και ορισμένοι εξέχοντες νομοθέτες στο κόμμα του έχουν αρχίσει να παροτρύνουν δημόσια τη Fed να δείξει αυτοσυγκράτηση. Ο Πάουελ, από την πλευρά του, προσπάθησε να κρατήσει την κεντρική τράπεζα έξω από την πολιτική διαμάχη.

Αξιωματούχοι, όπως αναμενόταν, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μειώνουν τις διακρατήσεις τους σε Treasuries και τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια όπως είχε προγραμματιστεί, ρυθμός που ανέρχεται σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η δουλειά της Fed. Έχοντας επικριθεί ότι έχασε το πείσμα της αύξησης του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με υστέρηση και ότι όσο πιο σφιχτή γίνεται τόσο περισσότερο επιβραδύνεται όχι μόνο ο πληθωρισμός, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη και οι προσλήψεις.

Οι προβλέψεις της Fed τον Σεπτέμβριο υπονοούσαν πτώση στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη. Αυτές οι προβλέψεις έδειξαν ότι τα ποσοστά θα φτάσουν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από περικοπές το 2024.

Δεν δόθηκαν νέες εκτιμήσεις σε αυτή τη συνάντηση και δεν θα ενημερωθούν ξανά μέχρι να συγκεντρωθούν οι αξιωματούχοι στις 13-14 Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν δύο ακόμη μήνες δεδομένων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό των καταναλωτών.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στα τέλη του περασμένου μήνα αναζητούσαν αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο είχε σημειώσει πέμπτη αύξηση 75 μονάδων βάσης. Είδαν τα ποσοστά να κορυφώνονται στο 5% το επόμενο έτος.

Παρόμοια πορεία είδαν και οι επενδυτές: Η τιμολόγηση στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών νωρίτερα την Τετάρτη μοιράστηκε μεταξύ αύξησης 50 και 75 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, με τα επιτόκια να κορυφώνονται ελαφρώς πάνω από το 5% κατά τη διάρκεια του 2023.

Η πιο δυναμική εκστρατεία σύσφιξης της Fed από τη δεκαετία του 1980 αρχίζει να δροσίζει ορισμένους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στη στέγαση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν δει ακόμη σημαντική πρόοδο στον πληθωρισμό.

Ούτε υπήρξε σημαντική χαλάρωση στην αγορά εργασίας, με την ανεργία τον Σεπτέμβριο να αντιστοιχεί στο χαμηλό μισού αιώνα του 3,5%.

Η ζήτηση των εργοδοτών για εργαζόμενους παρέμεινε επίσης ισχυρή, με 1,9 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο στην Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ