Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στους ευρωβουλευτές, ότι τα δεδομένα θα κατευθύνουν τις αποφάσεις. Η δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ δεν είναι επαρκώς στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Λαγκάρντ: Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, ακόμη και με την οικονομική δραστηριότητα να αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», σύμφωνα με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των πληθωριστικών προσδοκιών», δήλωσε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίησε ότι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν πολύ ευρεία, υποδηλώνοντας ότι κινδυνεύει να επηρεάσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να κατευθύνει τα κέρδη των τιμών προς τον στόχο του 2% από σχεδόν πενταπλάσιο από τώρα.

«Υπάρχουν περισσότερα μέτρα που είναι γενικά από τα μέτρα που είναι ειδικά προσαρμοσμένα στους πιο έχοντες ανάγκη», δήλωσε η Λαγκάρντ. Η προσέγγιση «δεν ευνοεί απαραίτητα μια καλά συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».

Η αμείλικτη πληθωριστική πίεση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση ώθησε την ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία -- αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσουμε καθώς η αύξηση των τιμών συνοδεύεται από συνεχώς αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη από τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης, τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε περαιτέρω στο χειρότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, με μια ύφεση σχεδόν βέβαιη. Σε όλο το μπλοκ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ωστόσο, λένε ότι η οικονομική αδυναμία δεν θα τους εμποδίσει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι «η μείωση του πληθωρισμού είναι η κύρια συμβολή που μπορούμε να έχουμε για να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση». Ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας δήλωσε ότι η ύφεση «δεν σημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις».

Οι επενδυτές της χρηματαγοράς βλέπουν την ΕΚΤ να σημειώνει νέα αύξηση επιτοκίων τριών τριμήνων τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων επί του παρόντος 0,75%, να αυξάνεται πάνω από το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάγνωση του πληθωρισμού αυτού του μήνα, που αναμένεται την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τις τιμές να σημειώνουν άλμα 9,7% από πριν από ένα χρόνο, άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να επιτύχουν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Σε αυτό το σημείο, θα αποφασίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες επί του παρόντος ανταποκρίνονται στον στόχο της ΕΚΤ, είπε. Οι μισθοί ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται υπό το πρίσμα της αγοράς εργασίας της περιοχής και της απότομης πορείας των τιμών.

«Η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποια κάλυψη της υστέρησης για να αντισταθμιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι πιθανό να ωθήσουν προς τα πάνω την αύξηση των μισθών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ