«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι

Την αύξηση των δικαιούχων κατά 200.000 στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τις ενεργειακές ανακαινίσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση των δικαιούχων για την επιδότηση αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής κατά 200.000, μια πρωτοβουλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι δικαιούχοι θα προέλθουν από τη λίστα με τους επιλαχόντες του πρώτου κύκλου του προγράμματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευή.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

• κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
• ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
• καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη
Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο, ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ