Γερμανία: Θα καταπιεί το χάπι της πυρηνικής ενέργειας.

Δεύτερες σκέψεις όσο αφορά την αποχώρηση από την ατομική ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους. Η Γερμανία παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής των μονάδων άνθρακα για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό

Γερμανία: Θα καταπιεί το χάπι της πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και ίσως χρειαστεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει μέρος του χάσματος, δήλωσαν οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες της χώρας.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και έχει φέρει τις χώρες στο χείλος της ύφεσης. Αυτό αναγκάζει τους πολιτικούς να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής ενέργειας, μια τεχνολογία που η Γερμανία είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας σε ανοιχτή ημέρα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισαν ότι ενώ υπάρχει η επιλογή να παραταθεί η ζωή των τριών τελευταίων αντιδραστήρων της χώρας πέραν του Δεκεμβρίου, εξετάζεται μόνο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αφήνει ανοιτή την πιθανότητα να βασιστεί στην πυρηνική ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προγραμματισμένο, τέτοια σχόλια γίνονται σταδιακά ισχυρότερα. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία δεν είναι η πιο οικονομική, ούτε η ασφαλέστερη διαθέσιμη για τη Γερμανία, δήλωσε ο Χάμπεκ. Ο Σόλτς, τόνισε τα ζητήματα συντήρησης και επισκευής στη Γαλλία ως υπενθύμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παλαιότερα εργοστάσια.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση στο ερώτημα τι συμβαίνει όταν εξαντλείται το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Σόλτς. «Εάν επρόκειτο να λάβουμε την απόφαση να τα διατηρήσουμε σε λειτουργία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα, τότε θα συμβάλει μόνο σε μικρό βαθμό στην επίλυση της πρόκλησής μας, επειδή αφορά μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι φορείς εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των EON SE και RWE AG, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν μια τέτοια επιλογή με τους νομοθέτες, αλλά τόνισαν την ανάγκη για ταχεία απόφαση. Μια μελέτη για την ασφάλεια του εφοδιασμού που θα βοηθήσει τη Γερμανία να αποφασίσει για τους πυρηνικούς σταθμούς θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Σολτς.

Το φυσικό αέριο υπήρξε σταθερό καύσιμο για τη γερμανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ήταν πιο αισιόδοξος όσον αφορά την προοπτική παράτασης της ζωής των αντιδραστήρων σε προσωρινή βάση. «Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τη χρήση των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουμε», είπε στην ανοιχτή ημέρα.

Βραχυπρόθεσμα, η μείωση της ζήτησης ενέργειας θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για τη Γερμανία και όλα τα άλλα έθνη που απομακρύνονται από τις ρωσικές προμήθειες.

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και την περασμένη εβδομάδα επέβαλε τέλος στη χρήση φυσικού αερίου. Επιδιώκει επίσης να επαναφέρει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που απομακρύνθηκαν από το σύστημα και επενδύει σε υποδομές για την εισαγωγή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι γεμάτα κατά 78%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.

«Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει φυσικό αέριο, αλλά υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει αρκετό αέριο σε αποθήκευση και οι προμήθειες σε άλλες μορφές δεν είναι τόσο διαθέσιμες όσο ήταν», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο είναι το χάσμα στη χειρότερη περίπτωση. Υπάρχει ένα κενό και αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα».

Περίπου το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παράτασης της ζωής των εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Allensbach για την Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Αυτοί οι αντιδραστήρες ενδέχεται να εκτοπίσουν μόλις το 3% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου το επόμενο έτος.

«Όσο και αν πιστεύω ότι είναι λάθος να πάω στην πυρηνική ενέργεια, πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το ερώτημα. Είναι περίπλοκο», δήλωσε ο Χάμπεκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ