Ασία: Κρίση Κίνας - Ταϊβαν, αποθέματα σε τσιπ, κινεζική βιομηχανία και πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ασία: Κρίση Κίνας - Ταϊβαν, αποθέματα σε τσιπ, κινεζική βιομηχανία και πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα ότι προετοιμάζεται για πιθανή εισβολή. Τα αποθέματα ημιαγωγών (τσίπ) μειώνονται ραγδαία. Το Πεκίνο ξεκινά αναθεώρηση της  εμπιστοσύνης στη βιομηχανία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου στις ΗΠΑ. Αυτα είναι τα θέματα που καθορίζουν τη συζήτηση στις αγορές της Ασίας. 

Η περιοδεία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ασία είχε ως στόχο να μεταφέρει την «ισχυρή και ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στην περιοχή. Κατέληξε να αφήσει πολλές χώρες σε έκπληκτη σιωπή. Τα κύματα σοκ από τη στάση της Πελόσι στην Ταϊβάν εξακολουθούν να αντηχούν, αφού η Κίνα διεξήγαγε, και στη συνέχεια επέκτεινε, στρατιωτικές ασκήσεις που σχεδιάστηκαν για να δείξουν την ικανότητα να περικυκλώσουν το νησί και να αποκόψουν τα στενά της Ταϊβάν, μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Πολλές κυβερνήσεις είδαν την επίσκεψη ως ένα πολύ παρακινδυνευμένο βήμα και δεν θέλουν να βρεθούν στη μέση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την επίσκεψη της Πελόσι ως πρόσχημα για να προετοιμαστεί για πιθανή εισβολή στο νησί. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί ειδικοί άμυνας που τρέχουν μια προσομοίωση ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν, διαπιστώνουν ότι μια νίκη των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει τεράστιο κόστος.

Οι μετοχές ημιαγωγών κατρακύλησαν αφού η Micron έγινε ο τελευταίος κατασκευαστής τσιπ που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιβράδυνση της ζήτησης. Ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας βυθίστηκε 4,6% την Τρίτη με τα 30 μέλη στο κόκκινο, εντείνοντας τους φόβους ότι οι κατασκευαστές τσιπ οδεύουν σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια παρατεταμένη πτώση πωλήσεων. Οι πτωτικές προοπτικές προστέθηκαν στους φόβους για ύφεση, με πολλούς traders να μην είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα πριν από την κρίσιμη δημοσιοποίηση τους πληθωρισμού σήμερα Τετάρτη. Οι ασιατικές μετοχές φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τη Wall Street χαμηλότερα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχωρούν για την Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο κορυφαίος ελεγκτής της Κίνας διεξάγει μια ανασκόπηση εμπιστοσύνης της βιομηχανάις ύψους 3 τρις δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή αναμόρφωση ενός βασικού σκιώδους τραπεζικού τομέα όπου αυξάνονται οι απάλειες από δάνεια ακινήτων. Σε μια απρογραμμάτιστη κίνηση, η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προηγουμένως ηγήθηκε μιας εξέτασης των τραπεζικών ανοιγμάτων στο Jack Ma's Ant Group, τον τελευταίο μήνα επιθεωρεί τα βιβλία τουλάχιστον 20 εταιρειών εμπιστοσύνης, για να εκτιμήσει τους κινδύνους που ενέχουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ελεγκτική υπηρεσία αναμένεται να υποβάλει τα συμπεράσματά της στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο, οι οποίοι ενδέχεται να αποφασίσουν για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις του τομέα.

Ο αναβασμός στην αγορά κρυπτονομισμάτων δεν έχει δημιουργήσει κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τη Σιγκαπούρη, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές στην πόλη-κράτος αφού μια άλλη εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αντιμετώπισε προβλήματα. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ακύρωσε την καταρχήν έγκρισή άδειας για τον δανειστή κρυπτονομισμάτων Hodlnaut, έτσι ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακών διακριτικών πληρωμών, αφού η εταιρεία είπε στη MAS την πρόθεσή της να αποσύρει την αίτησή της εν μέσω διακοπής των αναλήψεων πελατών. Η είδηση έρχεται καθώς μια νέα πτώση του Bitcoin, έβαλε τέλος σε ένα τετραήμερο σερί ανόδου και καθώς το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ, το Coinbase, σημείωσε απώλειες ρεκόρ 1,1 δισ δολάρια.

Όταν η ζήτηση των επενδυτών για κινεζικό χρέος ακινήτων πλησίαζε στο αποκορύφωμά της το 2018, ένας τραπεζίτης θα μπορούσε να πετύχει μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο το Σαββατοκύριακο γύρω από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.

Τώρα, η αγορά των 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία κάποτε απέδιδε αρκετές συμφωνίες την εβδομάδα και γέμισε χαρτοφυλάκια σε όλο τον κόσμο από την Pimco έως τη UBS, είναι σχεδόν νεκρή. Το Big Take μας εξετάζει πώς το κινεζικό χρέος junk property αυξήθηκε για να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και κερδοφόρα εταιρικά ομόλογα της τελευταίας δεκαετίας, πριν καταρρεύσει με θεαματικό τρόπο.

Η έκθεση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έρχεται σήμερα και οι αγορές είναι εμφανώς νευρικές ότι θα εκπλήξει για άλλη μια φορά προς τα πάνω, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ο πληθωρισμός του Ιουλίου να υποχωρήσει αισθητά από τον ετήσιο ρυθμό 9,1% του Ιουνίου. Το Breakevens, ένας οδηγός για τις προσδοκίες της αγοράς ομολόγων, έχει ήδη κορυφωθεί και η πτώση των επιτοκίων δύο ετών κάτω από το 3% δείχνει υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, ότι ο πραγματικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει ή θα το κάνει σύντομα, και πρόκειται να υποχωρήσει. Αν και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας παραμένουν ισχυρά, μια σειρά από άλλες ενδείξεις από επιχειρηματικές έρευνες υποστηρίζουν τη στάση των αγορών, όπως και η πτώση των τιμών του αργού.

Υπάρχουν επίσης πολλοί λόγοι για να είστε προσεκτικοί με την κυκλοφορία. Ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τις τελευταίες τέσσερις εκδόσεις και οι εκθέσεις του Μαΐου και του Ιουνίου τον είδαν να έρχεται πάνω ακόμη και από τις υψηλότερες προβλέψεις. Να είστε έτοιμοι για μια γρήγορη αντίδραση εάν αυτό συμβεί ξανά, αν και η μεγαλύτερη κίνηση θα μπορούσε να είναι τα ράλι ανακούφισης που θα ξεσπάσουν εάν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί ή μειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ