Αμερική: Ο πληθωρισμός τρομάζει, νομοσχέδιο ορόσημο, και έρχονται χειρότερα για τα εταιρικά ομόλογα

Αμερική: Ο πληθωρισμός τρομάζει, νομοσχέδιο ορόσημο, και έρχονται χειρότερα για τα εταιρικά ομόλογα

Ο φόβος γύρω από τον πληθωρισμό, το νομοσχέδιο για τη φορολογία, το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη, και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα εταιρικά ομόλογα, είναι τα θέματα συζήτησης που κυριαρχούν λίγο πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Με τη δημοσιοποίηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα, το αιώνιο ερώτημα παραμένει: είμαστε κοντά στην κορύφωση; Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Blackrock, Τζέφρι Ρόζενμπεργκ, πιστεύει ότι θα δούμε τον πληθωρισμό να «μειώνεται», αλλά ρωτάει, «σε ποιο επίπεδο;». Αυτή θα είναι η συζήτηση που θα κυριαρχήσει. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Λώρενς Σάμερς, προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος και θα χρειαστούν μερικά χρόνια ανεργίας στο «6% ή παραπάνω» για να επανέλθει. Θα μάθουμε μερικές από τις σκέψεις της Federal Reserve, με τρείς προέδρους της FED, τον Τσαρλς Έβανς, τον Νιλ Κασκάρι και τη Μαίρη Ντέιλι, να μιλούν όλοι αυτή την εβδομάδα, με την τελευταία να μιλάει στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού.

Η Αμερικανική Γερουσία, ψήφισε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τη φορολογία, το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη, επιταχύνοντας μια μετριασμένη εκδοχή της εγχώριας ατζέντας του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο τη μεγαλύτερη επένδυση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ενωμένοι στην αντιπολίτευση, υποστήριξαν ότι δεν θα σταματήσει τα ιστορικά επίπεδα και θα επιβάλει φόρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Κανένα από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξήσεις φόρων που έκαναν οι Δημοκρατικοί πριν από ένα χρόνο στους Αμερικανούς με υψηλές αποδοχές δεν έφτασε στην τελική έκδοση. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στο Medicare για πρώτη φορά να διαπραγματευτεί με φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων, μια αλλαγή που το Κογκρέσο συζητά εδώ και δεκαετίες με περιορισμένη επιτυχία, εν μέρει λόγω της δύναμης του λόμπι των φαρμάκων.

Οι επενδυτές σε αμερικανικά εταιρικά ομόλογα δεν έχουν δει χειρότερη χρονιά ποτέ, αν και μπορεί να γίνει πιο άσχημη καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αγορά εταιρικού χρέους, σύμφωνα με σχεδόν τα τρία τέταρτα περισσότερων από 700 επενδυτών που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα Pulse της MLIV. Περίπου το 27% ανησυχεί ότι οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημεώσαν άνοδο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ, με επικεφαλής υψηλότερα τις εταιρείες ακινήτων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τις 5:45 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Το βασικό θέμα για τους traders παραμένει οι προοπτικές για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή. Τα ιταλικά ομόλογα απέφυγαν την κατάρρευση που φοβούνταν ορισμένοι, αφού η Moody's μείωσε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές, αν και οι αποδόσεις διευρύνθηκαν στη Γερμανία σε όλη την καμπύλη. Το Bitcoin σκαρφάλωσε, ο χρυσός ήταν σταθερός και το πετρέλαιο παρασύρθηκε χαμηλότερα.

Είναι μια πολύ ήσυχη μέρα στο μέτωπο των δεδομένων, χωρίς τίποτα αξιοσημείωτο πέρα από τους αριθμούς τρίτης κατηγορίας από την Ευρώπη νωρίτερα, καθώς κινούμαστε αργά προς τις ανακοινώσεις πληθωρισμού της Τετάρτης. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κυκλοφορίες κερδών που πρέπει να προσβλέπουμε, με αριθμούς από την Dominion Energy, την BioNTech, την Barrick Gold, την Tyson Foods, την AIG, τις Διεθνείς Γεύσεις και Αρώματα, την Palantir και την News Corp.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ