Αμερική σφυγμός της αγοράς: Κίνα, ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών στη Γερουσία και κρυπτονομίσματα

Αμερική σφυγμός της αγοράς: Κίνα, ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών στη Γερουσία και κρυπτονομίσματα

Η εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κοντά στην Ταϊβάν, το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για τη μείωση των ελλειμάτων και τα κρυπτονομίσματα, κυριαρχούν στη συξήτηση της αγοράς λίγο πριν ανοίξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Κίνα εκτόξευσε 11 υραύλους στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν, ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι, με την Ταϊπέι να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο στις πτήσεις και τη ναυτιλία. Το ταξίδι της Πελόσι έδειξε ένα φλύαρο Λευκό Οίκο, να αγωνίζεται για ένα σχέδιο. Η κυβέρνηση Μπάϊντεν πιέζει τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να βάλουν φρένο σε ένα νομοσχέδιο που θα άλλαζε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν, μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ. Η Κίνα δήλωσε ότι ακύρωσε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ιάπωνα ομολόγου του για μια δήλωση της G-7 που εξέφραζε ανησυχία για τις «απειλητικές ενέργειες» του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν.

Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών στη Γερουσία για τους φόρους, το κλίμα και τις τιμές των φαρμάκων θα μειώσει τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 102 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανέφερε το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Μια πίστωση φόρου για την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για ψηφοφορία στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα, Κίρστεν Σίνεμα, μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία, επιδιώκει να διατηρήσει μια φοροαπαλλαγή για τους διαχειριστές επενδύσεων και να περιορίσει την αύξηση των εισφορών στις μεγάλες εταιρείες στο οικονομικό πακέτο που οι Δημοκρατικοί θέλουν να περάσουν αυτή την εβδομάδα. Η Δημοκρατική γερουσιαστής του Μίσιγκαν, Debbie Stabenow, πιέζει για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα αυστηρά νέα όρια πίστωσης φόρου ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι δυσκολίες των κρυπτονομισμάτων συνεχίζονται καθώς ένας εξέχων διαχειριστής ελβετικού πλούτου προειδοποιεί κατά της μετατροπής των κρυπτονομισμάτων σε χαρτοφυλάκια ιδιωτικού πλούτου. Ο διευθύνων σύμβουλος του βραχίονα διαχείρισης πλούτου της Pictet Group για την Ασία, Tee Fong Seng, μίλησε σε ένα πάνελ στο Bloomberg Asia Wealth Summit αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας ότι «σήμερα δεν νομίζω ότι [τα κρυπτονομίσματα] είναι ένα μέρος για ιδιώτες τραπεζίτες και για χαρτοφυλάκια ιδιωτικών τραπεζών». Αυτό έρχεται εν μέσω ειδήσεων για ένα άλλο κρυπτονόμισμα. Οι χάκερ στόχευσαν το οικοσύστημα του Σολάνα την Τετάρτη, με εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό που κλάπηκε από τα πορτοφόλια των θυμάτων να κυμαίνονται από 5,6 εκατομμύρια δολάρια έως 8 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, το πολιορκημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, να σταματήσει δύο αγωγές από χρήστες του ανταλλακτηρίου που ισχυρίστηκαν ότι έχασαν χρήματα στην πλατφόρμα.

Υπάρχει λίγη μεταβλητότητα για να μιλήσουμε στις αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών των ΗΠΑ. Ο Stoxx 600 είναι 0,3% υψηλότερος στις 5:30 π.μ. Ώρα Νέας Υόρκης, με επικεφαλής εταιρείες λιανικής και αυτοκινήτων. Τα νομίσματα παρέμειναν επίσης σε γενικές γραμμές αμετάβλητα, με τον δείκτη Bloomberg Dollar Index να υποχωρεί 0,1% μπροστά από τους βασικούς αριθμούς θέσεων εργασίας της Παρασκευής. Οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκαν ως επί το πλείστον, με τις επιπεδωτικές ανατροπές να παρατηρούνται. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,5% την επομένη της μέτριας αύξησης της προσφοράς του OPEC+.

Οι μετοχές ήταν σε μια πολύ θετική πορεία. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 14% από το χαμηλό του Ιουνίου. Ο NASDAQ 100 έχει αυξηθεί περίπου 20% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Το ράλι έχει σίγουρα αιφνιδιάσει πολύ κόσμο. Το συναίσθημα ήταν αρκετά θλιβερό τον τελευταίο καιρό. Αλλά ίσως οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι για μια ομαλή προσγείωση;

Εδώ και εκεί, μπορείτε υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια:

-- Η στέγαση μπορεί ήδη να σταθεροποιείται λίγο, μετά το αρχικό σοκ των επιτοκίων στεγαστικών δανείων
-- Χθες δόθηκαν στοιχεόια της ISM Services που δείχνουν ένα απροσδόκητο κέρδος τον Ιούλιο
-- Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών του Ιουνίου ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο
-- Ο δείκτης ISM Manufacturing της Δευτέρας ήταν επίσης καλύτερος από το αναμενόμενο. Και όχι μόνο αυτό, υπήρξε μια σημαντική πτώση στον δείκτη τιμών που καταβλήθηκε.
-- Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί για 50 συνεχόμενες ημέρες.

-- Τα κέρδη ήταν αξιοπρεπή, όχι εκπληκτικά, αλλά δεν υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες ενδείξεις ότι ο πυθμένας πέφτει από τη ζήτηση. Χθες, η Booking Holdings, η διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία, προειδοποίησε για κάποια χαλαρότητα, αλλά σημείωσε ότι η Βόρεια Αμερική κρατά ψηλά καλύτερα από όλε ςτις περιοχές.

Μπορεί να πρόκειται για ένα στιγμιότυπο στο χρόνο, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ορισμένες πιέσεις κόστους χαλαρώνουν ακόμη και εάν ζήτηση καθυστερεί. Ατμόσφαιρα ομαλής προσγείωσης.

Εντάξει, ώστε να μπορείτε να πείτε μια ιστορία για το γιατί η ανάκαμψη της αγοράς έχει κάποιο νόημα με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Τούτου λεχθέντος, ακόμη και όταν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν συσπειρωθεί από το κατώτατο σημείο, η καμπύλη αποδόσεων συνεχίζει να εμβαθύνει την αναστροφή της. Εδώ είναι το spread 2-5, το οποίο είναι ένας τρόπος να δούμε ότι η αγορά τιμολογεί τις μειώσεις επιτοκίων αρκετά σύντομα, ακόμη και όταν οι επόμενες συνεδριάσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν αυξήσεις.

Έτσι, από τη μία πλευρά, έχουμε περίπου έξι εβδομάδες τώρα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και κάποια αξιοπρεπή ροή μακροοικονομικών ειδήσεων. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε αυτή την απότομη αντιστροφή, που κάνει τους περιφερειακούς Προέδρους της Fed να αμφισβητούν τη σοφία των αγορών. Σίγουρα ένα μπερδεμένο σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ