ΕΕ: H Ιταλία μειώνει το περιφερειακό σημείο αναφοράς από τους λογαριασμούς φυσικού αερίου

ΕΕ: H Ιταλία μειώνει το περιφερειακό σημείο αναφοράς από τους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα μέλη της δεν ανταποκρίνονται με ενότητα.

Οι τιμές και η έκθεση στη διαταραχή του ρωσικού εφοδιασμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί αφού η Ιταλία ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των λογαριασμών των καταναλωτών. Από τον Οκτώβριο, δεν θα βασίζονται πλέον στο σημείο αναφοράς της ΕΕ, το οποίο διαπραγματεύεται στο Title Transfer Facility στις Κάτω Χώρες, και αντ' αυτού θα συνδέονται με ιταλικές συμβάσεις φυσικού αερίου, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, γνωστή ως ARERA.

Η αιφνιδιαστική κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μια προσδοκία ή τουλάχιστον μια ελπίδα, ότι η τιμή των δύο συμβολαίων φυσικού αερίου μπορεί να αποσυνδεθεί, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup Inc. σε ενημερωτικό σημείωμά τους. Η ταχεία συσσώρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία τον περασμένο μήνα και η πιθανότητα για περαιτέρω υψηλές ενέσεις στην αποθήκευση τον Αύγουστο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σύντομη εισροή αερίου στη χώρα. Αυτό θα «βελτίωνε ουσιαστικά το κλίμα για τις χειμερινές προοπτικές του φυσικού αερίου στην Ιταλία και έτσι θα δημιουργούσε αστάθεια στις ιταλικές τιμές του φυσικού αερίου», σύμφωνα με το σημείωμα.

Η αλληλεγγύη της Ευρώπης αμφισβητήθηκε φέτος, καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο σε προφανή αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο, που διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ, έχει υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, αντανακλώντας τους συνολικούς κινδύνους για την ήπειρο αυτόν τον χειμώνα.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία, έχουν περισσότερες εναλλακτικές πηγές αντί της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ροών από την Αλγερία. Άλλες χώρες, ιδίως στα ανατολικά, εξαρτώνται περισσότερο από τον εφοδιασμό αγωγών από τη Ρωσία και δεν διαθέτουν διασυνδέσεις με βασικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής ΥΦΑ στα δυτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ