Στο Eurogroup την Παρασκευή το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στο Eurogroup την Παρασκευή το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρωθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ

Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό θα αναλύσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Eurogroup στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στο πρώτο με την ιδιότητα του υπουργού.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup, αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο καινούργιος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε ο αξιωματούχος επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

Συγχρόνως, σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων.

«Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε.

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη. Όπως προσέθεσε, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ τονίζοντας ότι «τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», είπε προσθέτοντας ότι "είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση".

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης»

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ