ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να καταλήξουν στον υπόψηφιο διάδοχο της Λαγκάρντ

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να καταλήξουν στον υπόψηφιο διάδοχο της Λαγκάρντ

Πέντε οι βασικοί υποψήφιοι - Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο

Είχαν δώσει περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ: οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να το τηρήσουν, με τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν τις φιλοδοξίες των αναδυόμενων χωρών που διεκδικούν εδώ και χρόνια τη θέση αυτή.

«Σε αυτή τη φάση, παρόλο που κάποιοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερη στήριξη από άλλους, δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σε ένα όνομα», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Πριν από δύο εβδομάδες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 7 (G7) στο Σαντιγί της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ επιφορτίστηκε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να ηγηθεί των συζητήσεων προκειμένου να οριστεί πριν από τα τέλη Ιουλίου ο διάδοχος της Λαγκάρντ, η οποία το φθινόπωρο θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πέντε είναι οι βασικοί υποψήφιοι: δύο από χώρες του Νότου, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο και ο Πορτογάλος ομόλογός της και πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δύο από χώρες του Βορρά, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, καθώς και μια υποψήφια από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι σήμερα το Νο2 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ο Λεμέρ πλήθυνε τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες με «όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του», ιδιαίτερα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Παράλληλα διοργανώνει τηλεδιάσκεψη μαζί τους το απόγευμα για να τους ενημερώσει «για τα αποτελέσματα των εκτεταμένων διαβουλεύσεων, των οποίων ηγήθηκε. Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για τη διαδικασία που θα επιτρέπει την επίτευξη συναίνεσης γύρω από έναν κοινό Ευρωπαίο υποψήφιο», τόνισε το Μπερσί.

«Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι για να συμφωνήσουν και να επιλέξουν έναν ισχυρό υποψήφιο», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο υποψήφιοι από τον Βορρά θεωρούνται υπέρμαχοι της «λιτότητας» από τους Ευρωπαίους του Νότου, οι οποίοι αντιτίθενται προς το παρόν στον Ρεν και κυρίως στον Ντάισελμπλουμ «ο οποίος έχει ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας», σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ, πρώην πρόεδρος του Eurogroup, θα μπορούσε να πληρώσει το τίμημα για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του πριν από δύο χρόνια όταν είπε ότι οι χώρες του Νότου ξόδεψαν τα χρήματά τους σε «ποτά» και «γυναίκες».

Οι υποψήφιοι από τη Μεσόγειο δεν φαίνεται να τυγχάνουν της εύνοιας των χωρών του Βορρά, ούτε ο Σεντένο ούτε η Καλβίνο, «που εκτελεί χρέη υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας πολύ λίγο καιρό», υπογραμμίζουν οι πηγές.

-Επικεφαλής η Γκεοργκίεβα

Μπροστά σε αυτή την αντιπαράθεση Βορρά-Νότου, η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα είναι «αυτή που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή την περισσότερη στήριξη», αλλά σύντομα θα γίνει 66 ετών και θα ξεπεράσει έτσι το όριο ηλικίας που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Θα χρειαστεί λοιπόν οι άλλες χώρες-μέλη του Ταμείου να κάνουν μια εξαίρεση για εκείνη και αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί», προέβλεψαν οι πηγές.

Για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση, οι υπουργοί θα μπορούσαν να κληθούν να ψηφίσουν, πρόσθεσαν οι πηγές. Πρόκειται για μια από τις επιλογές που θα τεθούν στο τραπέζι από τον Λεμέρ κατά την τηλεδιάσκεψη που προβλέπεται με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Μια σπάνια διαδικασία εντός της ΕΕ που «θα έχει το μειονέκτημα ότι θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τις διαφωνίες των Ευρωπαίων, που δεν μπορούν να είναι ενωμένοι και να ορίσουν έναν υποψήφιο υψηλού επιπέδου», προειδοποίησε μια από τις πηγές.

Άλλες χώρες παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία που διενεργούν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι αναδυόμενες χώρες που εδώ και χρόνια διεκδικούν μια καλύτερη αντιπροσώπευση στους διεθνείς οργανισμούς.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι αναδυόμενες χώρες θα μπορούσαν να ρίξουν στη μάχη τον επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS),τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, ή ακόμα και τον διάδοχό του Λεσέτσια Κχανιάχο, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ