Σταθερά στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Αναθεωρείται προς τα κάτω η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και την πορεία της Ευρωζώνης

Σταθερά στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ για την Ελλάδα δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη φέτος με ρυθμό 2,4%, ωστόσο σε βάθος χρόνου και μετά το 2013 εκτιμά ότι ο ρυθμός θα ανακοπεί στο επίπεδο του 1,3%.

Για την παγκόσμια οικονομία ωστόσο το Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του με τη νέα εκτίμηση να κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,3% από 3,6% τον Ιανουάριο. Για το ΔΝΤ η ανάοπτυξη θα βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο της από το 2009, ενώ αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών που ψαλιδίστηκαν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ περιλαμβάνει την ενδεχόμενη κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Για την Ευρωζώνη η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,3% φέτος, έναντι 1,6% της προηγούμενης εκτίμησης. Αιτία αποτελούν αφενός η μειωμένη ζήτηση διεθνώς και αφετέρου η ανάγκη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας να προσαρμοστεί στους αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων. Για τη Γερμανία και την Ιταλία το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ