Πόντιος Πιλάτος το ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων και κόκκινα δάνεια

Το μπαλάκι στους ευρωπαίους έριξε ο Πολ Τόμσεν

Πόντιος Πιλάτος το ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων και κόκκινα δάνεια

Η συνέντευξη Τόμσεν δόθηκε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των νεότερων προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το... μπαλάκι στους ευρωπαίους έριξε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ όσον αφορά την περικοπή των συντάξεων και τα κόκκινα δάνεια, καθώς όπως υποστήριξε το Ταμείο δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο διάλογος γίνεται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους.

Στο μέτωπο των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει πλέον στο 2,4% (οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,5%) το 2019 με το ΔΝΤ να είναι ίσως για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο ακόμα και από την Κομισιόν (πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 2% με κομμένες συντάξεις και αντίμετρα ή 2,3% με το εναλλακτικό υπό συζήτηση δημοσιονομικό πακέτο μέτρων). «Δεν μπορώ να προσδιορίσω το δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο για αυτό», ανέφερε o Πολ Τόμσεν σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.

Σημείωσε ωστόσο, πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτές είναι «βαθιές μεταρρυθμίσεις», αλλά παρέπεμψε για τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς παρ’ ότι οι θέσεις του έχουν αυξημένη απήχηση. «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τράπεζες και ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, επίσης ο Π. Τόμσεν ξεκίνησε την απάντησή του με τη διατύπωση « δεν εμπλεκόμαστε στο διάλογο». Συμπλήρωσε όμως πως στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις με τα κόκκινα δάνεια και είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν στρατηγική για την εκκαθάριση των ισολογισμών» σημείωσε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ