Handelsblatt: Η Ελλάδα έχει απομονωθεί από χώρες εντός αλλά και εκτός του Eurogroup

Handelsblatt: Η Ελλάδα έχει απομονωθεί από χώρες εντός αλλά και εκτός του Eurogroup
Πληθώρα αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της Ελλάδας συνεχίζουν να φιλοξενούν τα γερμανικά ΜΜΕ με την «Handelsblatt» να επισημαίνει ότι η χώρα έχει απομονωθεί πλήρως από τους εταίρους της, αλλά και από χώρες εκτός του Eurogroup, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

«Αν η Αθήνα δεν συγκλίνει θεμελιωδώς προς τους δανειστές της, δεν θα υπάρξει βοήθεια. Η κρατική χρεοκοπία και μαζί με αυτήν το Grexit θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν», τονίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Η Αθήνα «έχει απωλέσει ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν κάθε εμπιστοσύνη (…) με τις διαρκείς ανακοινώσεις και υποσχέσεις της». Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο σχολιαστής, «κανείς δεν θέλει να αποκλείσει πλέον το χείριστο σενάριο. (…) Όλοι τονίζουν, με περισσότερη ή λιγότερη σαφήνεια, ότι η ευρωζώνη είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό για ένα Grexit, παρότι παραμένει ένα υπόλοιπο κινδύνου. Ακόμη και ο Ντράγκι, ο πρώτης γραμμής υπερασπιστής του ευρώ, παρέπεμψε στο ότι υπάρχουν στο μεταξύ καλύτερα εργαλεία (σ.σ. διαχείρισης κινδύνων). Όλα αυτά είναι βεβαίως και διαπραγματευτική τακτική. Η πίεση στον Τσίπρα πρέπει να αυξηθεί», συνεχίζει το δημοσίευμα της «Handelsblatt».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της «Berliner Zeitung», όπου τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ξεμείνει» από συμμάχους, καθώς, τρεις μήνες μετά την εκλογή του, δεν έχει καταφέρει, παρά τις προσπάθειές του, να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο κατά της Άνγκελα Μέρκελ με τη Ρώμη και το Παρίσι.

«Η νέα κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με υπερβολικά απρόβλεπτο, μη συνεργάσιμο και εγωιστικό τρόπο απέναντι σε καλόβουλους πολιτικούς», αναφέρει η «Berliner Zeitung».

Σφοδρή επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη κάνει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» σε δημοσίευμά της, όπου αναφέρεται ότι «όπου κι αν εμφανιζόταν ο Βαρουφάκης το Σαββατοκύριακο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επικρατούσε ακολούθως σύγχυση, ορισμένες φορές και αγανάκτηση». Και προσθέτει ότι «την αποκλειστική ευθύνη για τη διολίσθηση της Ελλάδας στην ύφεση φέρουν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης».

Τέλος, αναφορά στην επικείμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, αναφέρεται η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel. «Τελευταία ελπίδα η Μόσχα» για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει το δημοσίευμα, η οποία αναμένει την εισροή τριών έως πέντε δισ. ευρώ στα ταμεία της ως προκαταβολή μετά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων εντός της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ