Δήλωση-βόμβα από μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα

Δήλωση-βόμβα από μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα
"Ως πρόγραμμα διάσωσης των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών" χρακτήρισε μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, o Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, παραδέχτηκε ότι τα προγράμματα προς την Ελλάδα φόρτωσαν μεγαλύτερο βάρος στη χώρα απ’ ό,τι στους πιστωτές.

"Τα ελληνική προγράμματα δεν ήταν από τα καλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του ΔΝΤ. Επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ελληνικό ζήτημα η τρόικα και το ΔΝΤ", δήλωσε ο κ. Νογκέιρα Μπατίστα.

"Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν είναι ότι φόρτωσαν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και όχι με αρκετό τους πιστωτές της. Για παράδειγμα, το 1ο πρόγραμμα του 2010, παρουσιάστηκε ως πρόγραμμα διάσωσης, όμως ήταν κυρίως πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα, αλλά πήγαν κυρίως στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που αποζημιώθηκαν χωρίς καμία συνεισφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας", περιέγραψε ο ίδιος.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Μπατίστα παραδέχτηκε ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη.

"Θεωρώ ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η λύση της ελληνικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους επίσημους ευρωπαίους πιστωτές της", είπε ο κ. Μπατίστα διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει το ταμείο ως "προνομιακό πιστωτή", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.