Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους εταίρους.

Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους εταίρους.
Ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ κάνει λόγο ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους εταίρους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η ΚΣΧΔ εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2015. Η τροποποιημένη Σύμβαση θα υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως υπογραμμίζεται, σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία. Μέχρι τώρα το ΕΤΧΣ έχει εκταμιεύσει 141, 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΕΤΧΣ, η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Τα εν λόγω ομόλογα είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στο ΕΤΧΣ και μπορούν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μόνο μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, υπογραμμίζεται.

Η τροποποιημένη ΚΣΧΔ προβλέπει ότι στόχος αυτών των ομολόγων είναι η κάλυψη του κόστους της ανακεφαλοποίησης και εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι "αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, καθώς παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα. Παράλληλα διασφαλίζει ότι σημαντικοί πόροι του ΕΤΧΣ παραμένουν διαθέσιμοι για την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες".

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα αλλά και των τεράστιων προσπαθειών του ελληνικού λαού" προσθέτει ο ίδιος.

Εξάλλου η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 παραμένουν επίσης διαθέσιμα για την Ελλάδα. Οι πόροι αυτοί βρίσκονται σε έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Οποιαδήποτε εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έγκρισής της από το Eurogroup, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΤΧΣ.

Διαβάστε ακόμα:Την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε το EFSF

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ