Κομισιόν: Εμμένει στην επιλογή αμερικανίδας οικονομολόγου για την αντιμονοπωλιακή αρχή

Κομισιόν: Εμμένει στην επιλογή αμερικανίδας οικονομολόγου για την αντιμονοπωλιακή αρχή

Η Fiona Scott Morton, θα αναλάβει την τριετή θητεία της την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο σημερινός επικεφαλής οικονομολόγος, Pierre Regibeau, συνταξιοδοτηθεί 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμεινε στη θέση της την Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν επανεξετάζει την επιλογή της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager αλλά επιλέγει μια αμερικανίδα οικονομολόγο σε ανώτερη θέση που βοηθά στην επίβλεψη της Big Tech παρά την κριτική από Γάλλους υπουργούς και βουλευτές της ΕΕ .

Η Fiona Scott Morton, 56, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά τη θητεία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα αναλάβει την τριετή θητεία της την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο σημερινός επικεφαλής οικονομολόγος, Pierre Regibeau, συνταξιοδοτηθεί.

Θα είναι η πρώτη υπήκοος εκτός ΕΕ, η πρώτη υπήκοος των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την θέση.

Οι ηγέτες των τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Παρασκευή έγραψαν στη Vestager ζητώντας της να επανεξετάσει την απόφασή της, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις δύο Γάλλων υπουργών μια μέρα νωρίτερα.

Ανέφεραν τη στρατηγική σημασία της ανάρτησης, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων λόγω της προηγούμενης δουλειάς της Scott Morton με την Big Tech και τα προηγούμενα δημόσια σχόλιά της κατά των μονοπωλίων.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant απάντησε την κριτική.

"Το κολέγιο ενέκρινε την πρόταση να διοριστεί αυτό το άτομο στη θέση. Η απόφαση πάρθηκε. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να επανεξεταστεί", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο πρόεδρος της ομάδας των φιλελεύθερων Renew Europe Stephane Sejourne, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Iratxe Garcia Perez και οι επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Philippe Lamberts και Terry Reintke δήλωσαν ότι αντιτίθενται στη νέα πρόσληψη.

Για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, η Scott Morton δεν θα εργαστεί σε υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί στο παρελθόν ή σε υποθέσεις που αφορούν εταιρείες για τις οποίες είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ