Θετική έκπληξη από τον πληθωρισμό - Επεσε στο 2,7% Ελλάδα και στο 5,5% στην ευρωζώνη

Θετική έκπληξη από τον πληθωρισμό - Επεσε στο 2,7% Ελλάδα και στο 5,5% στην ευρωζώνη

Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,5% στην Ευρωζώνη από 6,1% τον Μάιο και στο 2,7% από 4,1% τον Μάιο στην Ελλάδα.

Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, παρότι ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παραμένει υψηλά, δείχνουν ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, στη διαμόρφωση του τελικού ποσοστού στην Ευρωζώνη συνέβαλε περισσότερο το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, που αυξήθηκε κατά 11,7% τον Ιούνιο, αν και παρουσίασε κάποια επιβράδυνση από το 12,5% του Μαΐου.

Μικρότερη αύξηση, της τάξης του 5,5% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, έναντι 5,8% τον Μάιο. Ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 5,4%, σημειώνοντας επιτάχυνση από το 5% του Μαΐου.

Τέλος, μείωση καταγράφηκε στις τιμές ενέργειας, με ετήσιο ρυθμό -5,6% τον Ιούνιο έναντι -1.8% τον Μάιο.

Κατά μήκος της Ευρωζώνης, τα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι κάτω από τον στόχο για πληθωρισμό 2% βρίσκονται ήδη το Βέλγιο (1,6%), η Ισπανία (1,6%) και το Λουξεμβούργο (1%). Συνολικά, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες, με μόνο ένα κράτος-μέλος, τη Σλοβακία, να εκτιμάται πως είχε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat και η συνεχής αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, προβληματικό σημείο εξακολουθεί να είναι ο δομικός πληθωρισμός. Ειδικότερα, εξαιρώντας τις τιμές τροφίμων, ενέργειας και αλκοόλ-καπνού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται πως ενισχύθηκε οριακά τον Ιούνιο, φτάνοντας το 5,4% έναντι 5,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει ήδη στείλει σήμα για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, «στον αέρα» βρίσκεται ακόμη η επόμενη κίνησή της μετά το καλοκαίρι. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg πριν από μερικές ημέρες, το ενδεχόμενο νέας επιτοκιακής αύξησης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ανοιχτό. Τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν μέχρι τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ